Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världens snabbaste traktor - slog ”The Stig”

Så stark och snabb är världsrekord-traktorn

Här är världens snabbaste traktor. Guy Martin raderade ut ”The Stigs” gamla rekord. Nya rekordhållaren är en JCB med 1000 hästkrafter.

För lite mer än ett år sedan satte Top Gears hemlige racerförare ”The Stig” nytt världsrekord för traktorer med 140 km/h på ett flygfält i Leicestershire. Det rekordet är nu förpassat till historien.

Den brittiska motorcykelföraren och programledaren Guy Martin lyckades pressa upp en JCB Fastrac 8000 i 167 km/h! Det var inte precis i kurvorna traktorn gjorde den farten, utan även detta rekord sattes på en landningsbana, denna gång i Elvington.

– Det har varit en fantastisk dag med JCB på Elvington, riktigt jobb med riktiga ingenjörer. Hon kändes stadig som en klippa på banan, jobbet var enkelt, säger Guy Martin.

Under huven på JCB-traktorn sitter en 7,2-liters dieselmotor med sex cylindrar som JCB:s ingenjörer skrämt upp till 1000 hästkrafter. Motorn har ett vridmoment på imponerande 2500 Nm. För att traktorn ska klara farten hade en del aerodynamiska förbättringar gjorts.

Senare i höst kommer en dokumentär på brittiska Channel 4 med allt om rekordet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com