Redaktionen tipsar

Världens snabbaste cab: Taklös på 6,7 sekunder

Här är bilen för den som vill vara snabbast på att fånga den svenska vårsolen.
Nya Aston Martin Vantage Roadster har världens snabbaste fällbara tak och går från täckt till nercabbad på bara 6,7 sekunder.
Dessutom kommer bilen upp i 100 km/h på bara 3,8 sekunder.

Aston Martin laddar om efter att ha fått nya ägare och nya pengar. Under miljardären Lawrence Stroll ska märket göra comeback i Formel 1 under nästa år. Men redan nu visar Aston upp första bilderna på nya Vantage Roadster som gör debut på Genève-salongen om två veckor.

Det är en riktigt snygg skapelse som både är snabb på att få ner taket – och på vägen. Om vi börjar med taket så är det världens snabbaste automatiskt nerfällbara tak. På bara 6,7 sekunder så kan du cabba ner bilen. Och om regnet kommer fort så tar det bara 6,8 sekunder att cabba upp. Dessutom skryter Aston Martin om att Z-fold-taket bara väger 132 kg mer än motsvarande täckta bil.

Om det regnar riktigt mycket går det dessutom snabbt att komma hem med nya Vantage Raodster. Bilen gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder. Utnyttjar du alla fartresurser är det risk för vattenplaning: 306 km/h toppar roadstern.

Men det är förstås i solsken med cabben nere som bilen ska njutas. V8:an med dubbelturbo och 503 hk och 685 Nm i vridmoment sjunger skönt om du kör med taket nere. Aston Martin lovar dessutom att den har lika bra köregenskaper som den täckta varianten.

Hela Vantage-serien får i år en uppdatering. Modellnamnet firar 70 år och både roadstern och coupén kommer med lättare designuppdatering, nya färger och nya hjul. Dessutom kan du få en sjustegad manuell låda som tillval.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com