Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Världens bäst bevarade BMW 325iX"

Bara gått 80 mil - nu säljs unika samlarbilen

Den har stått i en dansk flyghangar i många år och bara körts i 82 mil. Här är BMW:s första fyrhjulsdrivna modell, 325iX, som är i originalskick trots 34 år på nacken.
– Jag har aldrig sett en bättre bevarad E30. Det här är ett unikt exemplar som ingen suttit i på väldigt länge, säger James Huntley, säljare på brittiska bilfirman SuperVettura.
Nu säljs bilen för en halv miljon kronor.

Säg ”E30” till BMW-entusiaster och deras ögon börjar glittra vid tanken på den berömda M3. Modellen är inte den första generationens 3-serie (det är E21) men var den som fick många utanför Tyskland att upptäcka BMW:s fantastiska bilbyggarkonst. E30 var en sensation på sin tid, med perfekt balans och styrning, en fantastisk motor och pålitlighet.
Och vilken var bäst i E30 3-seriefamiljen? Här röstar många på BMW 325 iX – tyskarnas första fyrhjuldrivna bil.
325iX kom 1986 och hade permanent fyrhjulsdrift med kraftfördelning 35 procent fram och 65 procent bak för att behålla bilens bakhjulsdrivna karaktär.
Så fort nyheten kom om att BMW hade en fyrhjulsdriven bil bestämde sig en dansk bilsamlare för att köpa ett exemplar. Du ser bilen i bildspelet ovanför artikeln, visserligen 34 år äldre men fortfarande en i princip orörd skönhet.

Hitta BMW 325 till salu här

Men ville den danske bilentusiasten testa fyrhjulsdriften på leriga eller våta vägar? Nja, i så fall enbart i 82 mil. För sen gjorde han som de flesta seriösa bilsamlarna: han stoppade in bilen i en stor flyghangar och lät den stå där med en rad andra rariteter.
Nyligen fick den brittiska bilfirman nys om att hela samlingen var till salu. Två representanter åkte till Danmark för att inspektera bilarna. De blev mycket imponerade:
– Vi köpte 32 bilar av den danske samlaren, berättar James Huntley på SuperVettura (som dessutom är Koenigseggs officiella återförsäljare i Storbritannien).
– I ett flertal uppvärmda flyghangarer stod många värdefulla bilar, bl a McLaren P1 GTR, Ferrari Enzo, Mercedes SL Pagoda, Ferrari F50 och 250, Fiat Barchetta…och så en BMW 325iX.

James och hans kollega blev närmast chockade över 325:ans fantastiska standard.
– Samlaren var uppenbarligen väldigt stolt över sin BMW och den hade en given plats bland de betydligt dyrare bilarna.
– Och trots att vi jobbat så många år med exklusiva bilar har vi aldrig sett en E30 i det här otroliga skicket. När bilen lämnade fabriken fick den en skyddsvaxning…vi har upptäckt rester av det vaxet i dörrspringor och motorutrymmet. Och inredningen ser helt orörd ut. Det här måste vara världens bäst bevarade 325iX som är 34 år gammal.

Nu står bilen hos SuperVettura i England – med en prislapp på en halv miljon kronor.
– Vi ville att allt skulle vara i originalskick så vi vi låter fabriksdäcken vara kvar, trots att de är 34 år gamla. Och motorn behövde vi knappt röra. Vi bytte bara batteri och olja. Att lyssna på den raka sexan på 2.5 liter är en ren njutning, avslutar James Huntley.

BMW 325 till salu här 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com