Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Vågar du testa det här på London-resan?

Här är huvudstaden som tar första steget – om bara tre år

Weekendresorna i London kan bli riktigt spännande om tre år.
Då är de klassiska taxibilarna ett minne blott.
Självkörande taxi ska åka runt på gatorna, enligt bolaget Addison Lee.

Addison Lee är ett privat taxibolag med en flotta på 4 000 bilar och med ekonomiska muskler sen man köptes upp av riskkapitalbolaget Carlyle Group 2013. 

Nu ska pengarna få få jobba rejält, med att skapa självkörande bilar som ska passagerare i Englands huvudstad London.
– Transport i städer kommer att förändras totalt de kommande tio åren tack vare självkörande fordon och vi tänker ta täten för utvecklingen genom att agera nu, säger Andy Boland, VD för Addison Lee.

Genom att jobba med mjukvaruföretaget Oxbotica, specialister inom autonoma bilar, räknar man med att vara igång redan om tre år.
– Vi börjar med att skapa detaljerade digitala kartor över mer än 40 000 mil gator i London, genom att registrera varenda kurva, vägskylt, landmärke och trafikljus, säger Graeme Smith på Oxbotica.

Även självkörande minibussar till flygplatserna är prioriterat i projektet. Så det kan bli många svenskar som får åka obemannat från Heathrow, Stanstead eller Gatwick år 2021.

London är en av Europas största och mest svårtrafikerade städer, så det är ingen tveksam om att en förändring måste till.
– Vi tror på att erbjuda transport som kan delas av flera personer och minska trängseln på vägarna, men även minska trycket på parkeringsplatser och minska föroreningarna med bilar som släpper ut inga eller åtminstone väldigt lite avgaser, säger Andy Boland.

Företag som Uber, Waymo och Ford har ett försprång i utvecklingen av självkörande bilar, men nu vill Addison Lee komma ikapp även i USA där man köpt transportföretagen Tristar och Flyte Tyme. Om London-projektet går som det ska kan vi nog räkna med självkörande bilar på andra sidan Atlanten i nästa steg.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com