Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”Vackraste Countachen du kommer att se någonstans”

Se Lamborghinin Countach Downdraft - med sexdubbla weber på V12:an

Superbilarnas heliga gral – Lamborghini Countach är fortfarande en magisk bil. Nu säljs ett av världens finaste exemplar som var Lamborghinis pressbil 1985. Bilen är av superversionen Countach QV Downdraft och har 455 sjungande hästkrafter från V12;an med sex Weberförgasare.

När Lamborghini Countach premiärvisades på Genèvesalongen 1971 var den helt banbrytande. Var det en bil, ett flygplan eller ett rymdskepp? Så här hade inte någon sportbil sett ut tidigare. Designen var så banbrytande att Countach kom att produceras i 16 år och pryda väggar i miljontals pojkrum.

Ferrari var fram tills denna tidpunkt ganska högbyggda bilar med ballongdäck och runda strålkastare, Lamborghinis aggressiva kilform, extremt breda däck och designelement med luftintag satte en helt ny standard för världens superbilar. Bakom mästerverket låg den legendariska designern Marcello Gandini.

Bilen fick sitt namn efter det piemontiska ordet för plåga eller förvåning: ”Countach”. En två meter lång medarbetare i produktionen brukade använda ordet.
– När vi arbetade på natten, för att hålla vår moral uppe, var det en rysande ande, så jag sa att vi kunde kalla den Countach, har bilens chefsdesigner Marcello Gandini berättat.

Tre år efter att den visats upp på bilsalongen för häpna besökare gick den i produktion. Designen var så banbrytande att den kom att produceras i hela 16 år, unikt för en superbil. Det är ändå ingen dussinbil, blott 2042 bilar tillverkades på 16 år. Under de 16 åren gick bilen igenom en enorm utveckling, från den rena designen i början till en bil förstärkt med kjolar och spoilers, på ett lite vulgärt men aggressivt 1980-talssätt.

Grundkarossen i tunn aluminiumplåt, rörramschasit och saxdörrarna har dock varit desamma under alla 16 år sedan.

Motorn och prestandan i bilen gick från 355 hästkrafter till 475 under modellens livstid. På 1980-talet var Countach det snabbaste du kunde åka i, fram till att Porsche 959 och Ferrari F40 tog över de två översta platserna på tronen.

Den odödliga designen i kombination med bilens coolhet har gjort att den fått spela stora roller i flera filmer. Bland annat finns en odödlig scen i ”Wolf of Wall Street” där en kraftigt påtänd Jordan Belfort skrotar en Countach. Sanningen är att filmskaparna faktiskt förstörde en riktig Countach.

Lamborghini Countach har i dag blivit en populär klassiker och ett eftertraktat objekt för samlare. Bilar har sålts för så mycket som 12 miljoner kronor på auktioner. Även i Sverige finns faktiskt cirka tio bilar av den legendariska modellen.

Nu finns chansen att köpa ett av världens finaste exemplar av Lamborghini Countach. En Lamborghini Countach QV Downdraft från 1985, känd som en av de allra kraftfullaste Countach-versionerna,säljs under Russo och Steele’s januariautkon i Scottsdale, Arizona.

Det handlar om en Countach som bara gått 1500 mil och har 455 hästkrafter från V12:an på 5,2 liter. Downdraft-versionen har fått sitt namn eftersom den är bestyckad med sex Weber-förgasare. De amerikanska bilarna hade vid samma tidpunkt bränsleinsprutning och endast 420 hästkrafter.

Den vita pärlan har ett förflutet som Lamborghinis fabrikspressbil och fotobil för Downdraft-broschyren som delades ut i Genèvesalongen 1985, enligt en pressrelease för auktionen. Den aktuella bilen är lackerad i  Iconic Bianco Polo Park med Rosso-inredning. Efter sin tid som pressbil importerades den till USA av Al Copeland, ägaren till Popeyes Chicken National restaurangkedja och en hängiven bilentusiast..

– Detta är förmodligen det vackraste exemplet på en Countach Downdraft du kommer att hitta någonstans. Även efter dagens standard är bilen ganska kraftfull, och även om den är nästan 35 år gammal, är dess design tidlös och rena superbilsfantasin, säger Drew Alcazar, president och verkställande direktör för Russo och Steele, till media.

Trots att bilen bara har gått 1500 mil så har den renoverats ytterligare för stora pengar. Bland annat har den fått helt nytt läder i röd originalfärg. Dessutom har ett nytt Ansa-avgassystem monterats och en mekanisk genomgång på detaljnivå av en märkesspecialist.

Vad priset kan sluta på är det förstås ingen som vet ännu, men det skulle förvåna mycket om det går under fem miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com