Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika Mercan: "En galet frän bil med muskler"

Bara hundra exemplar byggdes på Mercedes motorsportavdelning för 14 år sedan. En av bilarna köptes snabbt av en svensk entusiast.
– Jag har aldrig sett en sån här bil i Sverige tidigare, så den är rätt unik, säger Sören Fransson på Johns Garage i Borås.
Nu har du chansen att äga en riktigt fräck Mercedes-Benz CLK DTM AMG Coupé.

Mercedes tog hem totalsegern i DTM-serien 2003 och det ville man fira lite extra. Så direktörerna beslutade att bygga 100 tävlingsbilar som entusiaster (med stor plånbok) skulle kunna njuta av på vägarna.
Och om man vill köra riktigt snabbt, precis som en DTM-förare, så är det inga problem: motorn är en 5.4 liters V8:a på 582 hk och 800 Nm.
0-100 km/h avverkas på 3.9 sekunder, 0-200 km/h på 10.9 sekunder och topphastigheten är 320 km/h.
– Bilen är galet frän, trots att den är 14 år gammal, säger Sören Fransson på Johns Garage som nu fått i uppdrag av ägaren att sälja bilen. Det här är en bil från gamla eran med bredare skärmar, som det var på mitten av 2000-talet.
– Och för att överhuvudtaget få chansen att köpa en så unik bil måste man ställa sig i kö flera år innan eller ha kontakter på Mercedes. Den byggdes på Mercedes motorsportavdelning efter att den kom från fabriken.
– Jag har inte kört den, men flyttade den försiktigt till rekonden några kilometer bort. När man sätter sig i bilen känner man ju att det är rått och häftigt. Och man hinner känna att det finns mycket muskler under motorhuven.

Har du sett en Mercedes CLK DTM AMG Coupé i Sverige förut?
– Nej, det är första gången. Och det är klart att det handlar om mycket pengar så frågan är vilken typ av köpare som kommer att slå till. Om det blir en samlare så vill den personen att bilen ska vara oservad och att originaldäcken ska sitta kvar, säger Sören Fransson.

Se annonsen här

Har ni redan spekulanter?
– Ja, både i Tyskland och Italien. Men de sitter fast i sina länder just nu och kan inte komma hit  och titta på bilen.

Ägaren hann i alla fall ha lite kul i sitt prestandamonster. Det blev totalt 955 mil avverkade under åren.
– Han började med att transportera den från fabriken i Tyskland till sitt sommarhus i Spanien, där bilen kört på landsvägar. Sen hem till Sverige där den nu väntar på en ny ägare.
– Han tyckte tillslut att det är bättre att sälja den till en motiverad samlare än att bara ha den stående, säger Sören Fransson.

Se annonsen här

Fakta DTM-serien

Deutsche Tourenwagen Masters, förkortas DTM och kallas allmänt för  ”tyska standardvagnsmästerskapet”, är en bilsportserie som är baserad i Tyskland, men som numera körs på racerbanor runt hela Europa.

Efter fyra års paus återuppstod DTM år 2000, under namnet Deutsche Tourenwagen Masters. Serien har släppt kopplingen till standardvagnar och tävlar med silhouetter enligt ett eget reglemente.
Karossen liknar en personbil, men resten är ren tävlingsbil med kolfiberchassi, bakhjulsdrift och en V8-motor på fyra liter. De första säsongerna tävlade Mercedes-Benz och Opel. 2004 tillkom även Audi, medan Opel lämnade efter säsongen 2005.

Nya DTM är nu ett av Europas största sportevenemang. Tävlingen har hundratusentals åskådare på plats och miljoner tv-tittare i 49 länder och serien är högst rankad inom touringcarvärlden.

De flesta deltävlingarna går i Tyskland, på banor som Nürburgring, Hockenheimring och Motopark Oschersleben, men även utomlands. Deltävlingar har hållits på bland annat Automotodrom Brno, Circuit de Spa-Francorchampsoch Istanbul Park.
Mattias Ekström har vunnit mästerskapet två gånger i en Audi A4 DTM, 2004 och 2007.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com