Redaktionen tipsar

"Underbart att köra den på motorvägen"

Johnnys thailändska tuk-tuk gör succé i Stockholm

Bilisterna på motorvägen i Stockholm får en rejäl chock när den här thailändska tuk-tuken kommer farande.
– Den är helt underbar att köra, säger ägaren Johnny Serrano.

Han driver bolaget Partybussar.com och älskar att samla på udda fordon. Och när Johnny Serrano var på semester i Thailand blev han väldigt sugen på att äga ett exemplar av den berömda thailändska trehjuliga taxin, tuk-tuk.
– När jag kom hem från semestern letade jag länge efter en tuk-tuk som var registrerad för vägkörning i Sverige. Tillslut kunde jag köpa den här, som togs in till landet 2001. Så jag sålde min motorcykel och började åka med tuk-tuken istället.
– Nu har jag kört den i två-tre säsonger och det är hundra procent glädje. Man kanske inte sitter lika skönt som på en motorcykel, men å andra sidan slipper jag bekymra mig när det regnar.

Hur reagerar familjen?
– Barnen älskar att åka i den. Och det är ju succé när jag hämtar dom på skolan. Men hustrun är tyvärr inte lika positiv. Och får man inte positiv feedback i hemmet tröttnar man ju tillslut. Så nu är det lika bra att sälja den på Blocket.

De längsta turerna Johnny har gjort med sin tuk-tuk är från hemmet i Ekerö till centrala Stockholm – och då har han alltid mötts av stor nyfikenhet från bilisterna på vägen.
– När jag kommer in på Kungsgatan och Stureplan tror folk att det är ett skämt. De verkar inte inse att man får köra en vägreggad tuk-tuk som vilken bil som helst, säger han. Inte ens en del poliser inser det.

Johnny berättar om när han i somras använde sin tuk-tuk som taxi på Gotland under Almedalsveckan. Han stoppades av några poliser som påstod att om man kör ett sånt fordon får man inte ta betalt av kunder.
– Med den här tuk-tuken får jag köra taxi lagligt. Jag behöver ingen taxameter eller taxilegitimation. Det heter ”transport mot betalning”. Men det tog ett tag innan poliserna gav sig.
– Och jag provade att köra taxi på Kungsgatan. Det kom en stekare och ville att jag skulle köra honom till Bromma flygplats, men han var en hemsk kund så jag gav upp tanken på taxiverksamhet med tuk-tuken.

Nu är Johnnys tuk-tuk alltså ute på försäljning på Blocket – och det är bara en sak han ångrar under de här åren:
– Att jag aldrig hann göra en långresa till Europa. Och det hade varit fräckt att köra med en tuk-tuk till Thailand. Jag läste att det var ett gäng galna tyskar som köpte en tuk-tuk i Thailand och sen körde hem den till Tyskland.

Se annonsen här

Snabbfakta tuk-tuk

Tuk-tuk och liknande motordrivna trehjulingar finns runt om världen och har gott om alternativnamn: Autoriksha, tok-tok, samosa, tempo, trishaw, autorick, rakhsa, bajaj, rick, mototaxi, baby taxi, sān lún (kinesiska för trehjuling), xe lam och lapa för att räkna upp några.

Fordonet utvecklades först i Japan av Daihatsu och exporterades sedan 1934 till Thailand. Thailand kom så småningom att bli den stora tillverkaren.
Det finns åtminstone fem thailändska företag som tillverkar tuk-tuk-modeller. En ny thailändsk tuk-tuk kostade 2012 mellan 95 000 och 150 000 baht. Nyare modeler har ofta en 550 cc japansk motor och kan lasta 1000 kilogram.

Namnet tuk-tuk kommer från det hur de allra tidigaste av dessa fordon lät. De var utrustade med tvåtaktsmotor, därav ljudet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com