Redaktionen tipsar

Köpte Pölsa-bilen: "Folk tycker jag är knäpp"

Här är nye ägaren av den risiga Chevan från "Smala Sussie"

Kultbilen från filmen ”Smala Sussie” har fått en ny stolt ägare.
–  Många från Stockholm tycker att jag är knäpp som betalat ett överpris. Men de fattar ju inte grejen, säger Viktor Eriksson från Sunne.

När Bytbil når den nye ägaren Viktor Eriksson på telefon så brusar det rejält i bakgrunden. Det visar sig att Viktor är ute på vägarna runt Sunne och testkör sin Pölsa-bil:
– Den går faktiskt fint för att se ut som ett lik, säger han. Det är ju lite smågrejer som måste fixas. Servon läcker olja och det slår lite i bakvagnen.

För två veckor sen lades Chevrolet Impalan från 1968 ut på annons på Blocket. Säljaren Joakim Andersson har blivit trebarns-pappa och det fanns inte längre tid att åka runt i sin kultförklarade bil, som i mångas ögon är en värmländsk nationalklenod.

Många har sett filmen ”Smala Sussie” som kom för 15 år sen, regisserad av Ulf Malmros. Filmen beskrevs som ”en gangsterkomedi på värmländska” och var inspelad i dalsländska Bengtsfors samt vissa scener i bruksorten Billingsfors,  men ska utspela sig i den fiktiva småstaden Bruket, 70 km från Karlstad.
Tuva Novotny spelade karaktären Smala Sussie. Pölsa och Tore Tumör var två andra kända karaktärer.
Och så hade vi förstås bilen, den risiga Chevan med blåljus på taket. Vem minns inte scenen när Pölsa skulle putta igång sin Cheva, men glömde hoppa in i bilen och istället fick se den rulla nerför backen. ”Fan, vilket oflyt hela tiden”, utropar Pölsa.

I söndags ringde en spekulant och frågade Joakim om Pölsa-bilen fortfarande var till salu. Spekulanten var Joakims vän sedan 15 år tillbaka, Viktor Eriksson från Sunne.
– Förhandlingen gick lätt, berättar Viktor. Jag funderade i tre timmar, sen ringde jag upp igen och sa att jag tar den. Vi diskuterade aldrig priset, det är inte riktigt min stil att pruta.
– Jag har alltid velat ha en amerikanare, men ingen vanlig -68. Den här bilen är ju unik, ”the one and only” kan man säga.

Har du fått några reaktioner?
– Ja, kompisarna tycker ju att det är roligt. De har tjatat om att få sitta och dricka öl i baksätet.
– Men många stockholmare har hört av sig och undrat om jag är knäpp. De  tycker att jag betalat ett överpris för bilen. Men de fattar inte grejen.

Kommer du våga låta någon annan köra din bil?
– Ja, herregud. Någon annan MÅSTE köra för jag ska sitta bredvid och dricka öl. Det tråkigaste som finns är att vara fyllechaffis.
– Men om det regnar kommer chauffören att bli rejält blöt för det har blivit ett stort rosthål i taket.
– Man får inte reparera skalet på bilen, bara det som verkligen måste fixas. Nu ser jag att bakskärmarna håller på att trilla bort, men det får jag fixa successivt.

Läs även:

Nu säljs Chevan från svenska kultfilmen

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com