Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Transportstyrelsen: Kan inte registrera Model 3

BytBil avslöjar: Därför är leveranserna stoppade

Här är missen från Tesla som gjort att de svenska köparna inte kunnat få sina Model 3-bilar. Bilarna är ännu inte godkända i Sverige. Tesla har missat att fylla i alla uppgifter i bilarnas CoC-intyg till Transportstyrelsen, kan BytBil avslöja.  – Vilka uppgifter som ska finnas med på detta intyg är styrt genom lagkrav, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Köparna av Tesla Model 3 har den senaste veckan mottagit en rad motstridiga besked om leveransen av sina bilar. Vid flera tillfällen har de kallats till leverans, för att någon dag senare få nya sms där Tesla ger kontraorder och bokar av leveransen.

– Det är vi jätteledsna för, vi hoppas att det ska komma i gång och att leveransen ska bli en så bra upplevelse som möjligt för kunden, säger Maria Lantz, presschef på Tesla.

BytBil kan nu avslöja vad förseningarna beror på. Enligt Transportstyrelsen är bilen ännu inte godkänd i Sverige och inga numnmerplåtar har kunnat tas ut från myndigheten.

Att Tesla Model 3 ännu inte kunnat godkännas beror på att Tesla inte fyllt i bilarnas CoC-intyg på ett korrekt sätt, det har helt enkelt saknats uppgifter. CoC betyder certificate of conformity och är ett intyg som alla biltillverkare regelbundet utfärdar för sina modeller för att de ska kunna registreras in i ett land.

– Vilka uppgifter som ska finnas med på detta intyg är styrt genom lagkrav. Vid registreringen har vi systemkontroller för att alla uppgifter som är obligatoriska och används i olika sammanhang finns med. Eftersom några uppgifter har saknats har vi inte kunnat registrera fordonen, säger Monica Näslund på Transportstyrelsen.

Tesla jobbar nu febrilt för att kunna lösa problemen och har kontakt med myndigheten. När det kommer vara löst kan Transportstyrelsen inte bekräfta. Enligt Maria Lantz ska det dock vara löst och problemet ska ha berott på ett systemfel.

När kommer kunderna att kunna få sina bilar?
– Det tar några dagar att få nummerskyltar. Det är något vi kommunicerar direkt med kunderna.

Transportstyrelsen kan inte bekräfta att bilarna ännu är godkända.

– Förhoppningsvis kommer de att kunna registrera några fordon i dag, förutsatt att de skickat in korrekta dokument, säger Monica Näslund.

Under måndagen tilltog kaoset för kunder som väntar på leverans. Flera kunder har fått nya leveransbesked från Tesla. Denna gång på portugisiska. Enligt de nya beskeden ska bilarna finnas tillgängliga någon gång mellan 10 mars och 21 mars.

Efter att ha läst artikeln vill Teslas informationschef Maria Lantz tillägga följande:

– Model 3 är godkänd i alla länder i Europa inklusive Sverige. Homologeringen ger ett EU-godkännande och Model 3 har levererats i flera länder. Därmed är den godkänd även i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com