Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyotas storsäljare når imponerande milstolpe

RAV4 har sålts i tio miljoner exemplar

Toyotas kompakt-suv RAV4 blir allt populärare bland världens bilköpare. Ett tydligt bevis: modellen har just sålts i tio miljoner exemplar.

Bilköpare som letar efter en bränsesnål bil med större lastutrymme, högre synfält och fyrhjulsdrift har de senaste åren fallit för en speciell modell: Toyota RAV4.
Bilen har visserligen funnits på världsmarknaden sedan 1994, och är inne på femte generationen, men den har blivit allt populärare. Och för någon månad sedan kom siffran som bevisar framgången: Tio miljoner sålda exemplar.

För 26 år sedan såldes blygsamma 53 080 exemplar av RAV4 över världen. Tio år senare var försäljningssiffran uppe i 239 794 exemplar. Och ökningen bara fortsatte de följande åren..
I fjol såldes nästan en miljon RAV4:or. Det betydde att modellen var världens bäst säljande suv och fjärde bäst säljande modellen totalt.

RAV4 säljs i Sverige i dag endast som hybrid – och den finns i utlandet även som ren bensinbil-  det vill säga utan elektrisk assistans. Men senare i år kommer en den japanska tillverkaren att lansera modellen som ett laddbart alternativ.
Drivlinan är i grunden densamma som i vanliga RAV4: en 2,5-liters bensinmotor fram och en elmotor bak. Men här är den elmotorn av ett lite kraftigare slag och det kommer att märkas i effektsiffrorna. Totalt ska Toyotan ha 306 hästkrafter, som kan accelerera upp ekipaget till 100 km/h från stillastående på 6,2 sekunder.
Den utökade elektrifieringen (med litiumjonteknik) gör laddhybriden till den mest kraftfulla, bränsleeffektiva och snabbaste RAV4:an hittills.

Här hittar du Toyota RAV4

Vad är hemligheten bakom RAV4:s popularitet, förutom att den är en bränslesnål suv?
Svaret är nog pålitlighet. Den brittiska tidningen WhatCar? lät bilägare ge betyg på sina fyrhjulsdrivna suvar, som körts mellan fyra och tio år. Undersökningen kallades ”pålitlighets-enkät” och citeras flitigt av andra medier eftersom det är så många bilägare som svarat ingående på frågorna.
I enkäten hade 18 000 ägare angett vilka problem som bilen haft och vilka kostnader man haft för till exempel verkstadsbesök. En stark fingervisning om bilarnas hållbarhet och kvalitet.
Överlägsen vinnare – med ett nästan overkligt toppbetyg – var Toyota RAV4.
Ingen av de tillfrågade ägarna hade något fel att rapportera om sin Toyota under det senaste året. Bilen fick därmed betyget ”100 procent pålitlighet”.

En sådan pålitlighet gjorde att köparna inte verkade speciellt rädda över att bilen visade sig ha farliga egenskaper vid en undanmanöver. RAV4 blev en världsnyhet under hösten 2019 när modellen inte klarade Teknikens Världs älgtest på ett bra sätt.
”Bilen kränger rejält – både detta och styrgreppet drabbar den genom älgtestet. Redan vid 65 km/h får våra testförare kämpa för att hålla sig kvar i banan, bilen är extremt svårkörd och banans bredd räcker inte till för RAV4” skrev Teknikens Världs biltestare i december 2019.

Här hittar du Toyota RAV4

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com