Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Mazda MX-5 är gåvan som fortsätter att ge

Den fjärde generationen Mazda MX-5 må vara gammal, men den finns fortfarande tillgänglig, och det ska man vara glad för.

TEXT Simon Hallenslev 
FOTO Zacharias Lund 

Ibland slår man huvudet så hårt på spiken att man inte ser behovet av förnyelse. Så måste Mazda känna när det gäller MX-5.

Den ikoniska lilla sportbilen är inne på sin fjärde generation och har så varit sedan 2016. Uppdateringarna under åren har varit försumbara, med några tekniska finjusteringar och nya färger och fälgar. I övrigt ser den likadan ut.

Så även nu, när Mazda MX-5 återigen ”uppdateras” med nya färgval för både kupé och kaross, nya fälgar och ett nytt stabilitetssystem. Men det är precis som det ska vara.

Vad är nytt?

En ny motorhuvsfärg och en ny karossfärg är i huvudsak vad som har uppdaterats på utsidan av Mazda MX-5 2023. Konfigurationsalternativen vid beställning har också uppdaterats något, med de topputrustade specialmodellerna Kazari och Kizuna nya i broschyren.

Testbilen är en topputrustad icke-specialmodell, kallad Homura, med en oförändrad 2-litersmotor på 184 hästkrafter. Om du kombinerar Homura-utrustningen med denna motor får du ett nytt Brembo-bromssystem, Bilstein fjäderben och stötdämpare samt BBS lättmetallfälgar.

Det låter bra, och det blir ännu bättre när man inser att Mazda, utöver de sportiga tilläggen, har mixtrat med stabilitetssystemen. Mazda MX-5 har nu Kinematric Posture Control (KPC), som stabiliserar bilen i snabba kurvor.

Roligare, roligast?

KPC-tekniken är ett elektroniskt system som inte tillför ett enda gram vikt till den lätta MX-5, utan matchar hastigheten mellan de två bakhjulen genom att lätt bromsa det inre hjulet när bilen körs på gränsen. Detta minskar karossrullningen och stabiliserar bakvagnen.

Kanske är det bara min rumpa som inte är tillräckligt känslig, men jag märker ingen större skillnad från förra gången jag körde MX-5 2021. Det måste vara svårt att göra den roligaste bilen ännu roligare. För Mazda MX-5 är fortfarande en av de roligaste bilarna man kan köpa för pengar.

Ökad stabilitet eller inte, MX-5 kramar fortfarande asfalten när du pressar ut den ur en hårnål. Den naturliga sugmotorn är helt enkelt fantastisk och driver den blygsamma sportbilen på 1 000 kilo från ett hörn till nästa med självförtroende och 7 500 skrikande varvtal.

Styrningen, pedalerna och växellådan är precis rätt avvägda med en skarp mekanisk känsla, vilket i all sin enkelhet ger en bil som du vill köra. Hela tiden – eller så länge det är torrt i alla fall.

 

Priset är rätt

Vi rapporterade nyligen om prisstabiliteten på begagnade MX-5, vilket är ett försäljningsargument som få kan skryta med. Om du vill ha den kraftfulla 2-litersmotorn, som är att föredra för sportbilen, sparar du inte mycket på en begagnad bil med några år på nacken. Även med upp till sju och åtta år är värdeminskningen på en MX-5 med den lilla 1,5-litersmotorn endast 31,3 procent.

Prisskillnaden mellan 1,5-litersmotorn med 132 hästkrafter och den härliga 2-litersmotorn är 28 000 kronor med motsvarande Exclusive Line-utrustning. Det kostar bara 30 kilo på tjänstevikten och en kilometer per liter rent ekonomiskt, vilket betalar sig tiofalt i form av överskottskraft och ljud.

Den mindre 1,5-litersmotorn finns tillgänglig från 326 900 kronor med Exclusive Line-utrustning medan du får betala 354 900 kronor för 2-litersvarianten.

Lika bra som igår

Det har gått ett par år sedan ryktena om en efterträdare började florera. Mazda måste också vara desperata att ersätta den fjärde generationen innan den firar sitt 10-årsjubileum – men det finns ingen anledning att skynda sig.

Mazda MX-5 kan lätt stå emot ytterligare ett, två eller tre år som den roligaste sportbilen för lite pengar. Det beror på att den är sublim på det som den alltid har varit: en engagerande, dynamisk och underhållande körmaskin.

Den har aldrig varit bäst på saker som infotainment, ljudisolering eller utrymme, inte för nio år sedan och inte idag, och därför läggs det inte så stor vikt vid det. Mazda har tagit reda på vad de är bra på och hållit fast vid det.

Ta körupplevelsen och lägg till den begränsade värdeminskningen och du har en gåva som har fortsatt att ge i nio år och, otroligt nog, fortsätter att ge.

Fakta: Mazda MX-5 2.0 Homura

Motor R4, 1 998 cm3
Effekt 184 hk / 205 Nm
0-100 km/h 6,5 sekunder
Topphastighet 219 km/h
Bränsleförbrukning 14,5 km/l
CO2 155 gram/km
Mått (L/V/H) 392/174/123 cm
Egenvikt 1 052 kilo
Bagageutrymme: 130 liter

Pris: 394 800 kronor (MX-5 tillgänglig från 326 900 kronor)

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com