Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Audi RS E-Tron GT är en nästan perfekt Grand Tourer

Audi har en bil som varken BMW eller Mercedes kan matcha. Den vackra, mycket beroendeframkallande E-Tron GT. Som RS är den som en missil – med medellång räckvidd.

TEXT OCH FOTO Morten Bek

Det finns ingen anledning att försöka få den exceptionellt gröna Audi RS E-Tron GT att se nyare ut än den är. Den har funnits att köpa sedan 2021, och det finns inget nytt med vare sig E-Tron GT eller denna ultimata RS E-Tron GT.

Jag kör runt och drar till mig uppmärksamhet och blickar i RS E-Tron GT eftersom möjligheten till ett test är först nu. Min uppfattning om all uppmärksamhet är att 20 procent av den beror på själva bilen. E-Tron GT är visuellt fantastisk, mycket tilltalande och attraktiv.

Färgen, gissar jag, står för de övriga 80 procenten. Sonoma Green, en speciallack från Audi Exclusive, som är värd varenda krona.

Vi har sett många nya elbilar, särskilt stora och dyra, sedan 2021: Mercedes EQE, NIO ET7, nu senast BMW i5. Som en RS är E-Tron GT konstigt dyrare än dem alla, men är den för dyr? Har den åldrats graciöst eller graciöst?

 

Den populära Porsche Tayca

Varje gång jag ser en E-Tron GT, ser jag 10 Porsche Taycan. Eller 20. Om det någonsin funnits en folkets Porsche så är det Taycan. Varför nämna den? Taycan och E-Tron GT är blodsbröder, men de är också väldigt olika. Med Taycan har Porsche gjort den ena avknoppningen efter den andra, som en väloljad pengamaskin. Audi har hållit igen och det finns ingen E-Tron Avant eller Allroad, och det finns bara två motorer att välja mellan.

Det faktum att en Audi är den exklusiva i jämförelse med en Porsche, är verkligen inte skadligt för Audis rykte. E-Tron GT, och framför allt denna RS, är den obestridda toppmodellen hos Audi. Dyr, exklusiv, vacker. Taycan är en Porsche bland många Porschar.

Den bästa vinkeln för E-Tron GT-modellerna är också den vinkel som de flesta kommer att se den från. Direkt bakifrån. Ställ dig bakom den om den är parkerad, gå ner på knä och se hur bred och spänd den är. Mercedes EQE ser ut som en använd handtvål, medan E-Tron GT ser ut att ha modellerats av en skulptör.

En Grand Tourer mestadels för två personer

EQE har två viktiga egenskaper som E-Tron GT inte har. Gott om plats i baksätet och möjligheten att välja en variant med lång räckvidd. En EQE kan köras upp till 673 kilometer på en laddning. E-Tron GT upp till 491 kilometer. Men om hästkrafterna ska jämföras faller fördelen för EQE bort och den hamnar bara något över E-Tron GT i räckvidd.

Som GT, Grand Tourer, har RS E-Tron GT allt som EQE inte har. Dramatik i ljud och köregenskaper, en intim upplevelse för två personer. Om fler än två vuxna reser till Berlin för en långhelg kommer baksätet att vara trångt och bagageutrymmet är mer av en trång grotta än ett rum. För de två vuxna som sitter i framsätet är RS E-Tron GT en specialitet.

Wikipedia, som du, jag och miljarder andra kan bidra till och förändra, förklarar konceptet med Grand Tourer:

”En Grand Tourer (GT) är en typ av bil som är konstruerad för hög hastighet och långväga körning genom att kombinera prestanda och lyx.”

Audi RS E-Tron GT är själva bilden, bokstavligt och bildligt, av en elektrisk Grand Tourer. Jag tycker att det är oerhört svårt att hålla lämpliga hastigheter på motorvägen. RS rör sig inte, ligger platt på sin luftfjädring och förblir tyst i kupén.

Intimiteten i kupén förstärks av de mörka materialen från topp till tå, av det låga taket och de utbuktande sätena och dörrsidorna. Vissa saker, som infotainmentsystemet, kan vara klassiska 2021 Audi: skärmen är liten, men den är knivskarp. Å andra sidan var det länge sedan jag såg så solida och intressanta material i en så bra kombination.

 

Integrerad i en missil

Många elbilar är snabba. Vissa är värdelöst snabba, vissa är snabba och stabila, vissa är dramatiska. RS E-Tron har blygsamma 598 häatkrafter jämfört med dagens vildhet. Med boost, laddtryck och korttidstryck är den uppe i 646 hästkrafter. 3,3 sekunder är så kort tid att access borde kräva ett extra körprov.

Tesla kan hävda en snabbare 0-100-tid, men RS E-Tron GT är betydligt snabbare än NIO ET7 och 0,2 sekunder snabbare än den kraftfullare AMG EQE 53 4Matic+. Inte illa för en ”äldre” elbil. Det faktum att Audi redan 2021 lyckats skapa ett motorljud som känns så naturligt att jag, utan att tänka på det, trycker extra i små doser för att framkalla det.

Först efter att ha kört några hundra kilometer kontrollerar jag RS E-Tron GT i datasömmarna. Det visar sig att den väger 2,4 ton. Jag är förstummad. Jag märker det inte på bilen. Det perfekta, fasta, otroligt stabila och ändå förlåtande underredet, den låga karossen på bilen. Det är motgiftet till övervikten. Och förresten, SQ8 E-Tron väger 305 kilo mer.

Det är okej att spara en halv miljon

Med 93,4 kWh har E-Tron GT-modellerna ett välvuxet batteri, vilket förklarar mycket av vikten. Endast 83,7 av dessa kWh är tillgängliga för ägaren, så det finns en hel del i reserv. Det faktum att en laddning på sommaren ger cirka 400 kilometers blandad körning på en laddning gör att man vill ha mer.

För en eldriven Grand Tourer skulle 500 motorvägskilometer vara önskvärt. E-Tron GT och RS E-Tron GT kan laddas med upp till 270 kW, så hastigheten för den delen är verkligen redan i ordning. Men tills Audi gör en ersättare på den nya PPE-plattformen, kommer det förmodligen inte att finnas mycket mer räckvidd i en E-Tron GT.

E-Tron GT kostar från 1,2 miljoner och är skrämmande dyr. Mercedes erbjuder ännu mer kraft för 400 000 mindre. Audi svarar med ett mindre skrämmande pris för standardversionen av E-Tron GT med 476 hästkrafter.

RS E-Tron GT har inte förlorat något av sin exklusivitet, dramatik och skönhet sedan jag testade den 2021. Den har något odefinierbart, men också något direkt inbyggt som gör den speciell.

Audi RS E-Tron GT Pro

Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 598 hk/830 Nm (med boost 646 hk)
0-100 km/h: 3,3 sekunder
Topphastighet: 250 km/h
Förbrukning: 20,8 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 83,7 kWh
Laddningskapacitet: 270 kW
Räckvidd: 476 kilometer
Mått (L/V/H): 499/196/141 cm
Vikt: 2.420 kilo
Vikt vid bogsering: 0 kilo
Bagageutrymme: 350/81 liter (fram/bak)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com