Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tar resenärer på dagen – och sopor på natten

Här är Scanias nya smarta och förarlösa buss

Köra passagerare på dagen och varor på natten – utan förare.
Scania har skapat en framtidsbuss.
– Det här är vår vision för transport i städer, säger Scanias VD Henrik Henriksson.

Just nu pågår racet för fullt med att skapa autonoma fordon för framtiden. Men det är inte bara biltillverkarna som tävlar om rubrikerna.
Nu vill Scania visa sig på styva linan med ett nytt projekt som kallas NXT Concept.
Det är ett eldrivet fordon som ska köras utan förare i världens städer. Det unika med konceptet är att fordonet ska kunna användas för olika ändamål under dygnet. Scanias utvecklare är övertygade om att stora, tunga fordon som trängs på allt mer trafikerade stadsvägar måste kunna göra så många olika uppgifter som möjligt. Som att vara passagerarbuss på morgonen och ta pendlare till jobbet, men på natten kunna förvandlas till ett fordon som transporterar varor eller sopor.

På en av bilderna ser du hur Scania har löst det: genom att skapa moduler för de olika ändamålen. Fronten och bakdelen på bussen är densamma, men i mittpartiet kan olika delar kopplas på. En modul med säten där bussresenärer kan sitta, en modul för varutransport och en modul för sophantering.
Bussen är åtta meter lång och väger strax under åtta ton.
Battericellerna ska ta bussen 24 mil på en laddning och är placerade strax under golvet, och ger en bra viktfördelning och säker vägprestanda.
– NXT är en vision om hur transporter ska göras i städer inom en snar framtid, säger Henrik Henriksson, VD på Scania.
– En del av teknologin är inte helt färdig, men det var viktigt för oss att bygga ett konceptfordon för att kunna visa upp idéer som ligger inom räckhåll. Vi på Scania kan inte förändra städers transportsystem, men vi kan skapa bättre fordon som är klimatsmartare och bättre.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com