Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Ingen plats för människor i förarhytten"

Här är Scanias nya förarlösa lastbil

Så här kan lastbilarna se ut inom en snar framtid. Det hoppas i alla fall Scania, som nu visar upp sin senaste skapelse.
– Det finns inte plats för någon människa i förarhytten och det är en helt ny utmaning, säger Claes Erixon, Scanias utvecklingschef.

Scania ligger inte på latsidan i utvecklingen av autonoma fordon. För några månader visade man upp sina koncept-bussar som ska transportera passagerare på dagarna och varor på nätterna.
Nu presenteras den här självkörande tunga lastbilen – Scania AXL – med ett speciellt utseende och annorlunda bränslelösning.
Förarhytten har helt tagits bort och ersatts av en ”intelligent frontmodul” och till skillnad från de flesta autonoma fordon som visats upp de senaste åren så har den här lastbilen ingen elektrisk drivlina. Istället ska en förbränningsmotor matas med förnybart biodrivmedel.
– Ett bra exempel på hur traditionell och ny teknologi mixas, säger Scania och siktar på att bli den förste tillverkaren som får ut sina autonoma lastbilar i drift, till exempel i gruvor och stora byggarbetsplatser.
– Våra autonoma fordon har hittills haft plats för en säkerhetsförare som kan ingripa vid behov. Men Scania AXL har ingen plats människor i förarhytten och det är en helt ny utmaning, säger Claes Erixon, Scanias utvecklingschef.
– Vi har gjort enorma framsteg i utvecklingen av självkörande fordon, och genom Scania AXL så bryter vi ny mark och fortsätter att lära oss saker.

Redan för tre år sen drog utvecklingen igång av Scanias testlastbil vid namn Astator, en lastbil som kunde köra runt utan någon människa i förarsätet i både hög och låg fart. Metoden som användes heter Model Predictive Control (MPC), och den gör att lastbilen kan köra själv på smala och krokiga vägar.
– Lastbilen körde själv med en maximal avvikelse på 20 centimeter från vägens mittlinje. Förutom att den uppför sig väldigt exakt så klarar lastbilen också av att köra i höga farter. Maxhastigheten är 90 km/h, och detta klarade styrningen av på både ett mjukt och stabilt sätt, berättade Pedro Lima, en av de tekniskt ansvariga.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com