Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenske kungens Jaguar hittad i lada

Nu ska entusiasten Mats ge bilen kunglig glans igen

Den har stått bort glömd många år i en skånsk lada. Men nu ska Jaguar MK-IX från 1960 få tillbaka sin kungliga glans.
– Den har ju ägts av kung Gustaf VI Adolf, en sån kunglig bil måste räddas, säger Mats Jansson.

På försommaren i år upptäcktes en stor bilskatt på en gård utanför Lund. I en lada stod inte mindre än 62 bilar som samlats genom många år av en professor som jobbade på Lunds universitet. När han dog skingrades också bilarna till olika köpare.
Mats Jansson från Västerås var en av köparna, och han hade siktat in sig på en Jaguar MK-IX i tämligen dåligt skick. Motorn och växellådan var visserligen intakta, men urplockade ur bilen.
– Det här är en bortglömd modell som blev omodern på 60-talet. Så de skrotades allteftersom, berättar Mats Jansson. Det är många bra bilar som bara har försvunnit.

Just det här exemplaret har en speciell och stolt historia. Den har nämligen tjänat den kungliga familjen.
– Ja, den ska vara såld till hovet när den var nästan ny. Jag ska ta kontakt med Jaguar Heritage Trust som har födelseattest på i princip alla bilar och få det helt bekräftat, säger Mats Jansson.
– Det är med största sannolikhet kung Gustaf VI Adolf som köpte bilen, han var en stor fantast av Cadillac och Jaguar.

Med köpet av kungens Jaguar så sluts cirkeln, skulle man kunna säga. När Mats Jansson var sju år gammal var han nämligen på ett vanligt turistbesök på slottet och hamnade av en slump i slottsgaraget.
– Då kom Gustav VI Adolf fram till mig och visade mig runt bland alla bilar. Han var en snäll farbror, minns jag. Men mamma var alldeles förfärad.
– Jag minns också att han visade upp en Chrysler från 1966 eller 1967 och gamla Cadillac-bilar. Och så fick jag se nuvarande kungens P1800.

Mats Jansson har ett annat Jaguar-minne från barndomen:
– Min pappa var vän med komikern och skådespelaren Martin Ljung, som också var Jaguar-frälst. Han köpte en cremefärgad Jaguar XK 150 av min pappa och körde tävlingar. Den bilen hade han kvar många år.

Nu ska du alltså rädda en kunglig Jaguar. Hur lång tid behöver du på dig?
– Ja du…om jag jobbar intensivt ska bilen vara klar inom ett år. Jag är inte så mycket för att dra saker i långbänk. Och så är jag ganska van vid såna här projekt. Jag äger nio bilar, som jag har renoverat. Det har varit allt från väldigt fina bilar till sopor som jag fått ordning på.
– Jag har blivit en ofrivillig samlare, därför att jag helt enkelt inte haft mage att skrota bilarna. Det är för många känslor. I dagens slit-och-släng-tider finns det alltså såna som jag, som värnar om att ta hand om gamla skrotbilar.

Mats Jansson ser fram emot att få ordning på sitt kungliga fynd:
– Det är en mäktig bil med enorm kvalitet. Karossen är av pansarplåt som inte rostar sönder. Och bilen har den välkända XK-motorn från 1948, en fantastiskt trevlig maskin.
– Bilen vann Monte Carlo-rallyt två år i rad, det är ett bevis på bilens styrka.

Snabbfakta Jaguar MK-IX

Lanserades 8 oktober 1958, men tillverkades bara i drygt tre år.
Ersatte Mark VIII med större motor, bättre bromsar och styrning.
Blev en populär bil för kungligheter och statschefer. När Frankrikes president Charles de Gaulle gjorde ett statsbesök i Kanada 1960 åkte han MK-IX.
Nigerias regering köpte 40 exemplar av MK-IX och målade bilarna i de nigerianska färgerna, grönt och vitt.

Snabbfakta Gustaf VI Adolf

Gustaf VI Adolf född 11 november 1882 på Stockholms slott i Stockholm, död 15 september 1973 på Helsingborgs lasarett i Helsingborg.
Var Sveriges kung från den 29 oktober 1950 och fram till sin död.
Han var son till Gustaf V och Victoria av Baden och farfar till Carl XVI Gustaf. Han ingick äktenskap 1905 med den brittiska prinsessan Margaret (1882–1920) och gifte sig för andra gången 1923 med Louise Mountbatten (1889–1965).

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com