Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se listan: Kungens otroliga bilsamling

Kungen vågar köra Ferrari när andra byter till elbil

Prins Charles, kronprins Haakon och prinsessan Sofia har redan bytt till elbilar. Svenske kung Carl XVI Gustaf har en otrolig bilsamling och kör vidare i sin Ferrari 599 GTB med V12-motor. Men enligt hovet är det laddhybrid som gäller för hans majestät nu. – De medlemmar i kungafamiljen som kör bil kör sedan flera år tillbaka elhybrider, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet.

Nyligen gick prins Charles ut och berättade att han köpt nya elbilen Jaguar I-pace för att ha som privat bruksbil. Vid flera tillfällen har han setts åka i baksätet när hans chaufför kört honom. Även prins Harry kör en elektrisk Jaguar. Det rör sig om en klassisk Jaguar E-type som konverterats till elbil och bär namnet Concept Zero. Bilen användes under hans bröllop med Meghan Markle förra året.

Kronprins Haakon av Norge har precis som många av sina landsmän investerat i en eldriven Tesla. Han var en av de första i Norge att få bilen och har träffat grundaren Elon Musk under hans Norgebesök.

När det gäller svenska kungahuset är det bara en medlem som kör elbil: Prinsessan Sofia har köpt en liten Volkswagen E-up!, Volkswagens minsta elektriska bil. Det är till och med hennes andra elbil, hon hade tidigare en Mitsubishi i-Miev.

Carl XVI Gustaf är en riktig motorkung och tycks älska motorstarka bilar med stora motorer. Kungen ses allt som oftast ratta sin privata Ferrari 599 GTB, en Ferrari med V12-motor som han köpte för några år sedan. Enligt Bilprovningen har bilen rullat knappt 1000 mil på ett år, och kungen har bland annat setts dyka upp bland annat på Carl Philips racingtävlingar i bilen, men enligt hovet är det enbart hybrid som gäller för hans majestät nu.

– De medlemmar i Kungafamiljen som kör bil kör sedan flera år tillbaka elhybrider. I Hovstallets fordonspark finns både elhybrider, samt konventionella bilar, uppger Ulrika Näsholm.

Hybridbilarna det handlar om är främst Volvo XC90 T8 Twin Engine, där hovet har ett avtal med Volvo Cars om att leasa bilarna. Även prins Carl Philip, Chris O’Neill och prinsessan Madeleine kör vanligen Volvo XC90 när de använder bil på svensk mark. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ses dock sällan köra bil, vanligen sitter de i baksätet i en limousin.

Om hovets löften om att kungen bara ska köra hybridbilar stämmer så måste han parkera hela sin unika bilsamling. Förutom Ferrarin äger kungen en ytterst värdefull AC Cobra från 1966. I samlingen finns också en av Sveriges finaste och mest värdefulla Ford Mustanger: en trimmad Mustang Shelby. Synd på så rara ärtor!

Kungens bilsamling

Ford Mustang 1965
Pontiac Tempest GTO Conv 1966
De Tomaso Pantera 1971
AC Cobra 1966
Porsche 911 T Targa 1973
Volvo PV 60 1946
Honda CM 400 T NC01 1983
Ford Mustang Shelby 1966
Jeep Grand Wagoneer 1989
Ferrari 599 GTB 2007

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com