Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stort intresse för personliga registreringsskyltar

Söktrycket är högt

Större
Stäng
  • Antalet personliga registreringsskyltar har ökat kraftigt. Foto: Transportstyrelsen
    Antalet personliga registreringsskyltar har ökat kraftigt. Foto: Transportstyrelsen
  • Antalet personliga registreringsskyltar har ökat kraftigt. Foto: Transportstyrelsen

Under förra året avslogs 2 011 ansökningar om personlig registreringsskylt på grund av att de kunde väcka anstöt, vilket är en fördubbling jämfört med 2019. Med andra ord är intresset för att skaffa en personlig skylt högt.

För tillfället finns det knappt 23 900 personliga registreringsskyltar i Sverige, vilket är den högsta siffran någonsin. Under förra året beviljade Transportstyrelsen cirka 3 500 ansökningar om personliga registreringsskyltar.

Förra året och året innan är åren då flest personliga registreringsskyltar har beviljats. Det finns totalt 23 869 personliga skyltar och 18 195 av dem används för närvarande på ett fordon i trafiken.

– Det är personnamn som är den vanligaste teckenkombinationen när man ansöker om personliga skyltar. Vanligt är också namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen.

Antalet personliga skyltar har ökat, så har även antalet ansökningar och avslag. Under förra året avslogs 2 011 ansökningar på grund av att kombinationen har väckt anstöt. Det är en fördubbling jämfört med två år tidigare.

Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988 och kostar idag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Det finns chans att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot en ny avgift. 600 kronor används för administration, resten av pengarna går till skyltfonden som sköts av Trafikverket. Myndigheten betalar ut medel två gånger om året till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten på vägen.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com