Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förstagångsansökningar på personlig skylt ökar kraftigt

"Det skulle kunna bero på att människor har mer tid och pengar över"

Förra året slogs rekord i antalet godkända ansökningar om personlig skylt.
Trycket 2020 är ännu större. Håller trenden i sig kommer fjolårets rekord att slås med marginal – och en stor del är förstagångsansökningar.
– Vi tror att coronapandemin kan vara en del av förklaringen, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

Tidigare i somras skrev Bytbil om att rekordtrenden för personliga skyltar håller i sig. Samtidigt hade över 220 anmälningar fått avslag, då de innehöll stötande bokstavs- och/eller sifferkombinationer. ”Perkele”, ”Covid19” och ”Kurwa” är tre exempel på skyltar som Transportstyrelsen då hade ratat hittills under året.

Nu meddelar den statliga myndigheten att trenden minst sagt hållit i sig under sensommaren. Under förra året godkändes 4 125 ansökningar om personlig skylt, vilket alltså var den högsta noteringen sedan skyltarna infördes 1988.

Hittills i år har 2 956 ansökningar godkänts – och håller den trenden i sig under hösten och vintern väntar nytt rekord.

– Intresset fortsätter att öka. Håller trenden i sig under resten av året kommer vi nå uppemot 4 500 ansökningar under 2020 vilket skulle innebära en ny rekordnotering, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

En annan intressant aspekt med årets ansökningar är att många är förstagångsansökningar. I tidsperioden januari till augusti godkändes i år 2 224 förstagångsansökningar. Under hela fjolåret godkändes 2 892 stycken. Med andra ord kommer vi att få se allt fler nya personliga skyltar på de svenska vägarna framöver.

– Det är en signal om att det rör sig personer som inte haft personlig skylt förut men som nu gör slag i saken. Vi vet inte varför det ökat men det skulle kunna bero på att människor har mer tid och pengar över. Det är också enklare att ansöka om personlig skylt via webben vilket säkert också är en bidragande orsak, säger Eva Isaksen.

En personlig skylt kan oftast ha upp till sju tecken. Den måste förstås vara ledig för att godkännas, den får inte misstas för ett ordinarie registreringsnummer och den får som sagt heller inte väcka anstöt eller medföra olägenhet.

Första gången någon ansöker om en personlig registreringsskylt görs det för en tioårsperiod. Detta kostar 6200 kronor. Efter perioden får kunden välja om denne vill förlänga med ytterligare tio år för samma summa eller förlänga under en femårsintervall för 3 700 kronor.

Av de 6 200 kronorna går 700 kronor till administrativa utgifter hos Transportstyrelsen. Resten går till Trafikverket och vad som kallas skyltfonden. Från Skyltfonden delas pengarna sedan ut till olika trafiksäkerhetsprojekt.

– Idén är att stödja innovativa idéer som bidrar till en ökad trafiksäkerhet. Jag tror det är någonstans runt 80 miljoner kronor som har delats ut de senaste tio åren, saDaniel Augustini, handläggare på Trafikverket, tidigare i somras till Bytbil.

2018 2019 2020 (jan-aug)
Förstagångsansökan 2 425 2 892 2 224
Förlängning 985 1 233 734
Totalt 3 410 4 125 2 958

Källa: Trafikverket

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com