Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Smutsigaste delen i bilen tre gånger värre än en kontorstoalett

Tio bilar och en toalettring testades på samma sätt

En brittisk studie har nu slagit fast vilka fem delar i en bils interiör som är smutsigast.
Den del som toppar listan är i regel 371 procent smutsigare än en toalettsits på en kontorstoalett, enligt studien.

Det är förstås upp till varje bilägare hur ofta och hur noga denne städar sin bil. Kanske har tendensen att hålla sin bil ren ökat på senare tid, i och med corona-pandemin.

Men en brittisk studie som gjorts av Compare the Market, som främst för jämförelser av bilförsäkringar, visar att bilars insida ofta är smutsigare än vad vi vill tro.

I studien testade de tio olika bilar – allt från familjebilar och lyxåk till arbetsbilar – genom att mäta mäta bakteriehalten på flera olika delar i bilarnas interiör. De tog då tester på växelspaken, handbromsen, blinkersspaken, ratten, förarsätet och dess bälten, dörrhandtaget, vindrutan, stereon/pekskärmen och backspegeln. Provsvaren kördes sedan i ett datorprogram för att få fram en RLU-siffra (Relative Light Units). På ren svenska kan man säga att det handlar om ett pricksäkert sätt att analysera bakteriehalten.

Med samma teknik som användes i bilarna testade företaget även hur hög bakteriehalten var på en toalettring på en kontorstoalett.

Det visar sig inte bara att stereon (eller pekskärmen i de bilar som hade en sådan) var den smutsigaste delen i bilarna. Den var i regel hela 371 procent smutsigare än vad toalettringen var.

På andra plats på den osmickrande topplistan landade växelspaken – 331 procent smutsigare än toalettringen. Sedan följde blinkersspaken, ratten och handbromsen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com