Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skåning köpte bil med körförbud – förlorar tvisten

Bilen kostade 145 000 kronor och hade flera fel

När en skånsk man köpte en begagnad bil från en bilfirma i Växjö fick han inte riktigt vad han ville ha. Inte bara var det flera fel på bilen som direkt behövde åtgärdas, utan den hade även ett körförbud.
Allmänna reklamationsnämnden har granskat ärendet och säger nej till köparens krav.

Det var under förra vintern som mannen från Skåne valde att slå till på en begagnad bil. Han köpte den från en bilfirma i Växjö för 145 000 kronor.

Efter köpet hopade sig problemen. Smålandsposten rapporterar att mannen snabbt upptäckte flera brister: Det var fel däck på bilen, ratten vibrerade, servicelampan lyste och framför allt var bromsarna i så pass dåligt skick att de omgående behövde bytas ut. Detta till en kostnad av 8 000 kronor.

Till råga på allt upptäckte köparen också att bilen var belagd med ett körförbud på grund av en obetald fordonsskatt.

Då valde mannen att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Han krävde att få köpet hävt och få sina pengar tillbaka.

Bilfirman hävdade i sitt svar att man vid försäljningstillfället inte kände till att bilen hade ett körförbud. De skrev också att de avhjälpt felen på bilen utan någon extra kostnad. Dock ska de inte ha bekostat bromsbytet eftersom köparen valde att vända sig till en annan bilverkstad, och informerade inte bilfirman om detta. Växjöföretaget menade då att de aldrig fick chansen att åtgärda felet.

ARN har nu granskat ärendet och väljer att gå på bilhandlarens linje i tvisten. Nämnden avslår kravet på att köpet ska hävas och skriver att ”bilen nu förefaller att vara felfri”.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com