Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se alla bilderna på nya Ferrari SF90 Stradale

Laddhybriden har 1000 hästkrafter och tre elmotorer

Här är första bilderna av Ferraris nya toppmodell: laddhybriden SF90 Stradale. Men det är knappast en miljöbil: Bilen slår den tidigare värstingen LaFerrari. Dubbelturbo-V8:an är på 780 hk och bilen har 1000 hk när elmotorn kickar in.

På papperet slår nya Ferrari SF90 Stradale Ferrari LaFerrari både effekt- och prestandamässigt. SF90 har det värsta av det mesta. Motorn är en uppborrad version av dubbelturo-V8:an från F8 Tributo. Här klämmer den ur sig 780 hk och 800 nM från fyra liters cylindervolym. 60 hästkrafter upp från F8.

Men det finns mer. SF90 Stradale har även tre elmotorer på totalt 220 hästkrafter som gör att den kombinerade effekten blir 1000 hk, men den är endast tillgänglig i banläge.

Den nya bilen är en laddhybrid som du pluggar in med sladd hemma i laddstationen. Och till skillnad från LaFerrari är den serietillverkad, det handlar inte om en specialbil i begränsad upplaga. Särskilt miljövänligt lär det inte bli, för vem vill snålköra en Ferrari med 25 kilometers räckvidd med toppfarten begränsad till 135 km/h?

Namnet SF90 är en anspelning på att Ferraris racingstall firar 90 år.

När det kommer till det tekniska så är V8:an mittmonterad bakom framstolarna och en elmotor sitter i anslutning till själva motorn och två andra på framaxeln. Bilen är därmed fyrhjulsdriven.

Sprinten från stillastående till 100 km / h går på 2,5 sekunder. Än mer imponerande är de 6,7 sekunder som bilen behöver upp till 200 km / h. LaFerrari var ju aningen långsammare.

Topphastigheten är 340 km / h. Bilen är 4,71 meter lång, 1,97 meter bred och endast 1,19 meter hög. SF90 Stradale delar chassi med F8 Tributo.

Bilens förarutrymme ligger längre fram än i F8 Tributo och innehåller förstås pekskärmar, men också pekknappar haptisk återkoppling till föraren.  Instrumentpanelen är helt digital och består av en krökt 16-tums krökt skärm.

Bilen kommer att erbjudas i två versioner: Standard och Assetto Fiorano som är mer sportig och 30 kilo lättare tack vare mer kolfiber. SF90 är 0,7 sekunder snabbare runt Ferraris testbana Fiorano än LaFerrari. Dock är den hela 21 sekunder långsammare än Michael Schumachers varvrekord från 2004.

Priset är ännu okänt, men det ryktas om sju miljoner kronor. Leveranserna startar nästa år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com