Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Säljläge: "Du har aldrig fått bättre betalt för en begagnad bil"

Priserna uppe på rekordnivåer

Hög efterfrågan, lågt utbud, stängda bilfabriker och ”hemester-effekt” har gjort att priserna på begagnade bilar skjutit i höjden.
På privatförsäljningarna på Blocket har priserna gått upp med 21 procent.
– Det är en stekhet bilmarknad just nu, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Coronapandemin har påverkat de flesta branscher. Inte minst bilbranschen.

I våras skedde en snabb nedgång i ekonomin vilket fick priserna på begagnade bilar att falla. Redan i maj började priserna dock återhämta sig och det blev sedan något av en ketchupeffekt på den svenska begagnatmarknaden för bilar.

Just nu finns det drygt 115.000 annonser uppe på Blocket. Under juli nåddes ett årshögsta när det kommer till antalet annonser – och även efterfrågan nådde de högsta nivåerna för året än så länge. Totalt ökade antalet besökare på Blockets bilsektioner med 28 procent under juli jämfört med samma period förra året.

– Många har varit på jakt efter en sommarbil, och nu när hösten är i antågande är det många som också ser sig om efter en bil att ta sig från plats a till plats b på ett säkert och smidigt sätt. Oavsett om det handlar om att ta sig till jobbet eller lantstället, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Statistiken från Blocket visar att det ökade trycket även drivit upp prisbilden. Totalt har priserna stigit med 14 procent. Den största ökningen märks på privatsidan. Priserna på privatförsäljningarna har gått upp med hela 21 procent medan försäljningarna genom bilhandlare har fått en generell prishöjning med sju procent.

Priserna på elbilar och hybridbilar har ökat allra mest. De har ökat med 32 respektive 50 procent.

– Vi kan även konstatera att reabilarna blir allt färre. Just nu är det cirka 18.000 annonser med sänkt pris, att jämföra under mars då det var cirka 30.000 annonser, säger Tero Marjamäki.

Statistik från Kvdbil visar på ett liknande mönster. Enligt bilförmedlaren har priserna på begagnade bilar ökat med 27,4 procent jämfört med juli 2018.

– Har du gått i säljtankar ett tag kan nu vara ett bra läge. Du har aldrig fått bättre betalt för en begagnad bil, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Enligt Odsberg finns det flera anledningar till att priserna gått upp. Till en början hade det med en allmän oro hos svenskarna att göra, tror han. Då var många rädda för att åka kollektivt (samtidigt som man avråddes från det). Dessutom rådde det produktionsstopp på bilfabrikerna, vilket gjorde att priserna steg.

Nu på senare tid spekulerar han i att det snarare har med ”hemester-effekten” att göra.

– Folk förstod snabbt att bilen är det perfekta transportmedlet att ta sig fram med i en pandemi. Redan i april såg vi att nya köpgrupper kom in på marknaden. Storstadsbor som inte kände sig trygga med att resa kollektivt. Sedan kom rusningen när årets hemester skulle säkras. I juni och juli sålde vi uppemot 30 procent mer än i fjol.

Hur det kommer se ut på begagnatmarknaden framöver går bara att spekulera i. Daniel Odsberg tror att den höga efterfrågan kommer att hålla i sig samtidigt som priserna stabiliseras.

– Ekonomiska och hälsomässiga faktorer kommer nog fortsätta påverka marknaden positivt, men jag tror inte på en lika aggressiv prisutveckling då utbudet normalt sett ökar under hösten. På lite längre sikt väntar jag mig dock att den minskade nybilsförsäljningen kommer märkas på utbudet av begagnade bilar. Det finns också en politisk osäkerhet med nya bilar som gynnar andrahandsmarknaden, säger han.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com