Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Saleen S1 är en tysk zombie

Artega GT återuppstår i USA.

Amerikanska Saleen köpte tillverkningsutrustningen till tyska Artega GT. Nu återuppstår sportbilen med ny teknik under skalet.

Tyska Artega var en utmanare till Porsche och Lotus som steg upp som en sol på Frankfurtsalongen 2007 och bet i gräset i Mexiko fem år senare. Sedan köpte amerikanska Saleen tillverkningsutrustningen till den insomnade sportbilen och nu får vi äntligen se den lilla ärtan vid liv igen.

Som en zombie.

Saleen S1 har grundformen i behåll men är ordentligt omarbetad med nytt frontparti och ny bakdel. Motorn är förstås också en annan än den gamla VR6:an från Volkswagen Passat som satt i Artega GT. Numera finns en fyrcylindrig turbomotor på 2,5 liter och 450 hästkrafter bakom ryggen och det sägs att den kommer att tillverkas av Saleen själva. En sexväxlad spaksak skickar kraften vidare till bakhjulen.

Chassit av aluminium och karossen av kolfiber hjälper till att hålla vikten nere och när Saleen S1 ställer sig på vågen ska den inte visa mycket mer än 1.200 kilo. Det räcker för att ta sig till 100 kilometer per timme på under fyra sekunder.

Tillverkningen startar någon gång nästa år och priset för skapelsen är 100.000 dollar, motsvarande 840.000 kronor. Men om den når till vår del av världen lär skatter och avgifter putta den siffran till en bit ovanför miljonstrecket.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com