Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så undviker du bilproblem på semestern

Se bland annat till att ha fräscha torkarblad

Om du ska ut på bilsemester i sommar finns det ett par saker du kan tänka på, så att du undviker oförutsedda problem med bilen.

I sommar kommer Trafikverket genomföra ett 30-tal vägarbeten runt om i Sverige, för att få bort flaskhalsar, öka trafiksäkerheten och minska risken för akuta fel. 

Men du kan råka ut för andra problem under resans gång. M Sverige har gett några tips på vad du ska tänka på för att klara sig då bra som möjligt. 

Första saken som du bör tänka på är att se till att bilen är servad så att alla delar är utbytta, samt slitdelar har bytts ut i tid så att det inte blir följdproblem.

– Förebyggande underhåll är det bästa knepet för att slippa oförutsedda fel och extra kostnader, säger Milos Kosijer, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Men det finns en del om man själv kan göra inför resan. 

LÄS MER: De bästa småbilarna just nu

– Se till att däcken är i bra skick, har tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck. Läs noga i bilens manual, ofta ska det vara lite högre lufttryck vid full last, säger Milos Kosijer.

En annan sak som är bra att ha är fräscha torkarblad och även fylla på spolarvätskan. Det kan även vara bra att tvätta vindrutan på macken vid varje tankning. Om man kontrollerar och vid behov fylla upp bilens AC-system kan det gå att undvika kostsamma reparationer om AC-systemet töms helt på kylmedel och går sönder.

En annan sak är att se över försäkringen. Om något oförutsett inträffar kanske det kan vara bra att ha skydd mot extra kostnader som kan uppstå, exempelvis om bilen blir stående på en verkstad. Går det att få en hyrbil under tid och kunna fortsätta semestern? 

– Det är också bra att se över försäkringen om man ska låna ut bilen till yngre förare, många bolag har en gräns på 24 år i villkoren om inget annat avtalats om, säger Milos Kosijer.

Dock brukar det ingå olika erbjudanden om assistansförsäkring som går att teckna, och då ingår ofta hyrbil i ett par dagar, men även om det behövs, hotell.  

LÄS ÄVEN: Så klarar sig elbilarna på sommaren

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com