Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

M Sverige: Undvik mopedbilen

Släpper lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra

Mopedbilarna är populära bland ungdomar och blir allt vanligare i trafiken. Nu uppmanar Riksförbundet M Sverige föräldrar och ungdomar att tänka till innan man köper en mopedbil eftersom få är medvetna om att de släpper ut stora mängder med hälsofarliga partiklar.

Mopedbilar blir allt vanligare i trafiken. Enligt Transportstyrelsen fanns det ungefär 14 800 mopedbilar i trafik förra året. Mellan 2 000 och 3 000 nya mopedbilar registreras varje år.

De må vara populära, men få är medvetna om att de släpper ut stora mängder hälsofarliga partiklar. Ett antal mopedbilar testades av tidningen Motor och det visade sig att en mopedbil släpper ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra.

Heléne Lilja som är chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige uppmanar föräldrar och även ungdomar att tänka till en extra gång innan man beslutar sig för att köpa en mopedbil. Fordonets dieselmotor saknar avgasrening och har därmed stora utsläpp. Dessutom kan göra så att många väljer bort kollektivtrafiken menar Heléne Lilja.

– För luftkvalitetens skull borde man parkera mopedbilen för gott om man istället kan välja kollektiva färdmedel, cykel eller en vanlig elmoped. Det är orimligt att dessa fordon får rulla på våra vägar när de har så höga utsläpp, säger Heléne Lilja i ett pressmeddelande.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com