Redaktionen tipsar

Så räddade Niclas polis-Saaben

Hans passion: att renovera gamla polisbilar

Efter åtta års tjänst lackades polisbilen om till blått, strippades på all utrustning och såldes.
Men nu har Niclas Gruffman gett polis-Saaben sin forna glans tillbaka.
– Jag har kollat med polisen i Umeå, och jag får åka på vägarna bara jag inte slår på blåljuset eller sirener, säger Niclas.

Han börjar bli specialist på att återskapa gamla polisbilar. Niclas Gruffmans senaste projekt, en Saab 95 v4 kombi från 1975, är nu tillbaka i all sin glans. Han ägnade den här vintern åt att renovera och rusta upp bilen som användes av Umeåpolisen under åtta år, mellan 1975 och 1982.
– Jag  började i oktober i fjol med att plocka ner bilen i molekyler och jag blev klar strax efter midsommar. Jag har gjort allt själv förutom rostlagning och lackering.

Nyligen uppmärksammades Niclas Gruffmans polisbil av Motorblog of Sweden och du kan se klippet ovanför artikeln.
Niclas berättar att han börjar bli van vid att skapa gamla polisbilar. Före Saaben gjorde han nämligen en replika av en Amazon-polisbil.
– Tack vare jobbet med Amazon-replikan visste jag vad som skulle finnas på en polisbil, till exempel en Fujikadrive-kamera i vindrutan, en speciell siren och blåljus. – Det är inga grejer man kan köpa var som helst, man måste vara ihärdig i sitt letande och ha tur om de dyker upp.

Blåljusen på Saaben är inte original, men så lika man kan komma.
– Jag printade ut en bild där man ser originalet, och utseendemässigt är det identiskt Invändigt saknas det lite knappar och sånt.

Du verkar inte tycka att Saaben är behaglig att köra?
– Nja, jag är ingen Saabfrälst människa. Jag föll ju för att Saaben var en gammal polisbil, men vill helst hålla på med gamla Volvobilar.

Är du ute och kör både med Amazonen och Saaben?
– Nej, Amazonen försvann när jag skulle köpa bostad. Den hamnade på ett bilmuseum i Kramfors, inklusive en fullmunderad skyltdocka.
– Så nu har jag klätt upp en ny skyltdocka som får hänga med i baksätet på bilträffar.

Efter två polisbilsprojekt har Niclas fått blodad tand. I vinter är det nämligen dags för en ny bil.
– Ja, jag har hittat en Saab 95:a som stått i en lada i Storuman i 10-15 år. Den blir mitt projekt kommande vinter. Det är årsmodell -76 och har fler polis-detaljer kvar och är mer utrustad. Den är praktiskt taget rostfri så den kommer bli ett nöje att renovera.

Niclas har en hälsning till Bytbils läsare:
– Folk får gärna höra av sig om de har tidstypiska polisdetaljer skrotande någonstans. Det tuffaste jobbet med att renovera polisbilar är att hitta rätt delar.
– Och om någon vill ha en gammal VW-polisbil återställd igen så ställer jag gärna upp.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com