Redaktionen tipsar

Så många Ferrari köpte vi under coronakrisen

Större
Stäng
  • Buhu.
  • 2019 Porsche 911 Carrera 4S 992 | Photo: Porsche
  • 2019 Porsche 911 Carrera 4S 992 | Photo: Porsche
  • 2019 Porsche 911 Carrera 4S 992 | Photo: Porsche
  • Buhu.
  • 2019 Porsche 911 Carrera 4S 992 | Photo: Porsche
  • 2019 Porsche 911 Carrera 4S 992 | Photo: Porsche
  • 2019 Porsche 911 Carrera 4S 992 | Photo: Porsche

Bilförsäljningen har minskat med en fjärdedel – och i maj var tappet hela 50 procent.
Trots coronakrisen köpte vi fler Porschar – och 20 Ferrari och 10 Lamborghini nyregistrerades.
Här är 10 spaningar från en svensk bilmarknad som är upp och ned i pandemin.

Volvo säljer flest dieselbilar
Dominanten Volvo är ohotad etta på dieseltronen i Sverige. Men varannan dieselbil har försvunnit när de laddbara bilarna ökar kraftigt. För tjänstebilsförare är det numera laddhybrider som är mest eftertraktade.

Rusning efter laddbara bilar
Hittills i år är andelen laddbara bilar 25,9 procent jämfört med 11,6 procent samma period förra året. En effekt av den ökade andelen laddbara bilar är att de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar minskat med 15 procent hittills i år jämfört med samma period ifjol.

Porsche ökar trots krisen
Att coronakrisen slagit ut den svenska ekonomin verkar lite överdrivet. I alla fall om vi tittar på försäljningen av nya Porsche-bilar. Hittills i år har 845 nya Porschar registrerats. Det är en uppgång med sju procent mot 2019, trots corona, och trots bonus-malusskatt med WLTP-effekt.

Jättetapp för Volkswagen Golf
Volkswagen Golf har kommit med en ny modell – ändå minskar modellen mer än den fallande bilmarknaden i stort. Och vi som trodde att det skulle bli Sveriges mest sålda bil i år, helt fel. Modellen har tappat 42 procent i år och fallit till plats sju på registreringstoppen. Volkswagen har drabbats av problem med nya Golfen och nu är bilen till och med leveransstoppad på grund av programvarustrul.

XC40 går mot strömmen
Att öka med 43 procent när en krisande marknad faller med 26 procent är starkt. Volvo XC40 har fått ett verkligt genombrott på den svenska bilmarknaden i år och är nu Sveriges fjärde mest sålda bilmodell och på väg att gå om Volvo V90.

Årets elektriska raket
Audi e-tron är den stora vinnaren på elbilsmarknaden hittills. Bilen ökar från 195 sålda bilar till 855 hittills i år. En nätt uppgång med 338 procent. Men så har Audi också haft flera osannolikt förmånliga kampanjer både på privatleasing och tjänstebilar.

Volvo etta på laddbart
Efter att ha varit hopplöst på efterkälken i fjol och ha haft svårt att leverera bilar har Volvo fått fart på sin tillverkning av laddhybrider. V60 Laddhybrid är den mest sålda laddhybriden i år efter att ha ökat försäljningen med 154 procent.

Tesla Model 3 mest sålda elbilen
Model 3 fortsätter att vara Sveriges populäraste elbil. Hittills har 1394 exemplar rullat ut i Sverige, en viss nedgång mot ifjol. Men Teslas leveranser är svåra att räkna på.

Bentley Bentayga säljer trots krisen
Två Bentayga har rullat ut ur nybilshallarna i år trots coronakrisen. En av de var laddhybrid. Förra året såldes inte en enda ny Bentley Bentayga under motsvarande period.

Ferrari tappade 10 bilar i Sverige
Coronakrisen har varit motig för Ferrari då fabriken stått still i flera månader. Det syns också på den svenska registreringsstatistiken för den italienska sportbilen. Ferrari tappade från 30 bilar till 20 sålda bilar under årets fem första månader. Konkurrenten Lamborghini lyckades sälja 10 bilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com