Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så låter MX-5 med V8

Flyin' Miata kastar bort symaskinsmotorn och stoppar ner en LS3

En av de trevligaste körupplevelser som går att få för pengar finns i Mazda MX-5. Men den har aldrig varit särskilt snabb. Det råder Flyin’ Miata bot på.

Från fabrik kommer Mazda MX-5 med en tvålitersfyra på 160 hästkrafter, en rivig liten bil med en rivig liten maskin. Men kanske inte med så mycket hår på bröstet vare sig det gäller kraft eller ljudkuliss. Det finns förstås också en 131-hästarsversion som konkurrerar med mopeder.

I Colorado, USA, håller Flyin’ Miata hus. De har ända sedan den första Mazda MX-5 såg dagens ljus 1989 försett ägarna med tillbehör, främst sådana som fått deras bilar att gå fortare. Sedan många år har de också bytt ut de fyrcylindriga motorerna mot amerikanska V8:or.

Jag vill också ha en V8.

– Jag vill också ha en V8.

Den senaste versionen av MX-5 lanserades för något år sedan och nu har Flyin’ Miata tagit fram ett paket för att konvertera även den till V8-drift. För själva maskineriet står en 6,2-liters LS3 från Chevrolet Corvette och Camaro. Normalt har den 430 hästkrafter, men Flyin’ Miata erbjuder också en 525-hästarversion baserad på LS376/525-motorn.

Med en sexväxlad T56-låda, diff från Camaro och drivaxlar som tål vridmomentet har Flyin’ Miata egentligen bytt ut hela drivlinan – och styrningen, för den eldrivna servon i MX-5 byts mot en hydrauliskt driven enhet.

Det som är kvar är det välbalanserade chassit. Trots att vikten ökat med drygt 100 kg ska viktfördelningen vara i princip oförändrad. Fjädrar, stötdämpare och krängningshämmare är specificerade för att ge en uppsluppen vägupplevelse, snarare än stenhård banåkarsetting. Priset för ombyggnaden startar på 49.995 dollar. Plus bilen.

Men det kanske det är värt, med den ljudbilden. Se filmen och njut av gåshud.

Foto: TheSmokingTire/Youtube, Mazda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com