Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så använder du startkablar

Koppla rätt så hoppar bilen igång.

Tack och god natt. Här ska du i väg, bråttom är det och batteriet är urladdat. Men grannen ställer upp med sin bil och har startkablar. Bara att koppla på. Så här gör du.

Du vrider på tändningsnyckeln och får som svar ett kvidande och därefter – tystnad. Det var den sista skvätten elektricitet som gjorde ett fåfängt försök att orka driva startmotorn som i sin tur ska väcka liv i förbränningsmotorn. Nu är batteriet helt tomt och bilen går inte att starta.

Om du då har tillgång till en annan bil med friskt batteri kan du nalla ström ur det och få igång din motor. Så här gör du – efter att du hittat eller köpt startkablar vill säga. Sådana finns att införskaffa på bensinmackar och biltillbehörsfirmor. Ha för vana att alltid ha med dig kablar i bilen.

1. Börja med att ta reda på var batteriet i din bil sitter.
Vanligast är att batteriet finns väl synligt i motorrummet, men ibland kan det vara dolt under någon plastkåpa. Det är heller inte ovanligt att batteriet sitter i bagageutrymmet, men då finns det oftast en pluspol framdragen till motorrummet. Är du osäker, konsultera instruktionsboken.

Eric Lund

Vissa bilar har en separat pluspol som är enklare att komma åt än den på själva batteriet

2. Motorn i den hjälpande bilen ska vara avslagen.

3. Anslut den röda kabeln till den HJÄLPANDE bilens pluspol.
Var noggrann när du sätter ditt klämman så att den inte riskerar att vicka loss (av kabelns tyngd – inte ovanligt).

Eric Lund

Gripklorna på startkablarna är inte alldeles enkla att montera stadigt på polerna, men se till att de inte vickar av.

4. Anslut den röda kabelns andra ände till den strandade bilens pluspol.

5. Anslut den svarta kabeln till minuspolen på den hjälpande bilen.

Eric Lund

Anslut den svarta kabeln till minuspolen på det givande batteriet efter att du först monterat den röda kabeln plus till plus.

6. Anslut sedan inte till minuspolen.
Och nu kommer det knepiga. Andra änden av den svarta kabeln ska inte anslutas till minuspolen på bilen det urladdade batteriet, utan till en jordad punkt i motorrummet. Det kan till exempel vara en lyftögla på motorblocket eller toppskruven på fjäderbensfästet. OBS! Se till att kablarna inte kommer i kontakt med varandra under arbetet!

Eric Lund

Här gäller det att se upp. Minuskabeln ska på den batteridöda bilen anslutas till en jordpunkt och det är inte alltid enkelt att inse vad som duger. Här använder vi en skruv på fjäderbenstornet.

7. Starta den livgivande bilens motor.
Varva den lite så att generatorn alstrar ström till batteriet.

8. Prova att vrida på tändningen i din döda bil.
Om allt går som det ska kommer motorn att hoppa igång.

9. Koppla loss kablarna i MOTSATT ordning som du satte dit dem.

10. Kör gärna några mil med din bil så att den hinner ladda batteriet.
Om du bara kör en kort bit och sedan slår av igen har inte batteriet hunnit få i sig så mycket ström att den kan startas nästa gång och du får upprepa ovanstående.

11. Om bilen inte startar tyder det på att batteriet är trasigt.
Batterier är känsliga och cellerna kan ta stryk av flera skäl. Även om bara någon enstaka cell fått på nöten kan det räcka för att bilen inte kan startas eftersom det går åt mycket ström just i det ögonblicket. Batteriet kanske skulle orka driva bilens funktioner när den väl är igång, men det hjälper ju inte.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com