Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordmånga kuggas - fuskare får göra provet igen

Trafiklärare slår larm: Många tar för lätt på proven

Rekordmånga kuggas när de gör körkortsproven.
Samtidigt ska Transportstyrelsen göra en åtgärdsplan för att komma åt det ökade fusket vid proven.
– Folk är inte förberedda och tar för lätt på proven, säger trafikläraren Dejan Petrovic.

Allt färre som ska ta körkort i Sverige klarar teoriprovet och uppkörningen. Mer än hälften kuggas vid proven, för teoriprovet godkänns 43 procent, medan 44 procent av de som gör en uppkörning godkänns. Det är de lägsta siffrorna sedan Trafikverket började föra statistik. Många gör ett flertal försök innan de godkänns.

– Folk är inte förberedda och de tar det för lätt, de tror att uppkörningen går lätt, att teoriprovet går lätt. Folk är inte redo ännu när det gör proven, säger Dejan Petrovic som arbetat som trafiklärare i tio år, till TV4-nyheterna.

Nu vill Sveriges Trafikskolors Riksförbund ha en begränsning över hur många prov du får göra när du ska ta körkort.

Även fusket har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2018 och 1 juli 2019 upptäcktes 203 fall av fusk. Enligt en granskning Aftonbladet och 200 sekunder gjort får personer komma tillbaka och skriva proven flera gånger trots att de ertappats med fusk. I december greps en person med kamera och öronsnäcka i Hudiksvall. Men i dag ger inte lagen något stöd för att stänga av de som fuskar – den kan komma tillbaka och skriva provet igen.

Nu har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att snabbt presentera åtgärder för att stoppa fusket vid förarproven.

– Vi kan inte ha en ordning där människor kör på våra vägar med bristande kunskaper. Det äventyrar vår trafiksäkerhet. Laglig körskoleverksamhet med godkända trafiklärare drabbas dessutom av osund konkurrens. Jag vill se krafttag mot fusket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com