Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är de nya reglerna för att ta körkort i Sverige

Nu görs reglerna om för att ta körkort i Sverige.
Blivande förare måste klara teoriprovet innan de får göra körprovet – och försäkra på heder och samvete att de inte fuskar.
Men ett avklarat teoriprov gäller nu i fyra månader.

Syftet med förändringarna är att fler ska komma bättre förberedda till körprovet och att köerna ska minska.
– I dag ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt. Kravet på att klara kunskapsprovet före uppkörning och förlängd giltighetstid ska bidra till att de blivande förarna får bättre möjligheter att komma väl förberedda inför körprovet, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Om fler kommer väl förberedda leder det till färre omprov, vilket bör minska köerna till körprovet.
– Med de gamla reglerna innebär det också onödiga kostnader för dem som är alltför oförberedda inför körprovet, men som måste genomföra och betala för det innan de får göra om kunskapsprovet, säger Olof Stenlund.

Tidigare har teoriprovet fått kritik för att det har förekommit mycket fusk – och att det inte funnits möjlighet att straffa fuskarna. Nu måste den som ska skriva kunskapsprovet ämna försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska. Syftet är att förhindra provfusk och samtidigt ge möjlighet att åtala och straffa eventuella fuskare. Straffsatsen för osann försäkran är böter eller fängelse.
– Förhoppningsvis ska det ha en avskräckande effekt så att vi slipper fuskare vid kunskapsproven, säger Olof Stenlund.

Nytt är också att far- och morföräldrar godkänns som intygsgivare för den som ska ta kunskapsprovet och saknar giltig identitetshandling, förutsatt att de själva har en giltig godkänd identitetshandling. De nya reglerna träder i kraft den 1 mars 2020.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com