Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen öppnar för högre hastighet på A-traktorer

Ska även titta på bälteskrav

Större
Stäng
  • Regeringen har gett i uppdrag till Transportstyrelsen att styra upp reglerverket. Foto kollage: Wikimedia commons/HerrNilsson, Regeringskansliet.
    Regeringen har gett i uppdrag till Transportstyrelsen att styra upp reglerverket. Foto kollage: Wikimedia commons/HerrNilsson, Regeringskansliet.
  • Regeringen har gett i uppdrag till Transportstyrelsen att styra upp reglerverket. Foto kollage: Wikimedia commons/HerrNilsson, Regeringskansliet.

De omdiskuterade A-traktorerna har tidigare fått kritik för att de är trafikfarliga. Nu vill regeringen ordna upp regelverket kring fordonet, men öppnar även för att de ska få köra i högre hastighet.

I juli förra året förenklades de tekniska kraven vid ombyggnad av A-traktorer. Anledningen var att det skulle vara möjligt att kunna bygga om automatväxlade bilar till A-traktorer. Det har lett till en explosion av nya sådana fordon. Nyligen kritiserade M Sverige A-traktorerna och menade att de är en trafikfara eftersom de är enkla att manipulera och uppmanade Transportstyrelsen att höja kraven, samt utforma ett tydligare regelverk för fordonet. Även antalet olyckor med fordonen har ökat till följd av förenklingen av regelverket.

Nu öppnar regeringen för att ordna upp regelverket för A-traktorer, rapporterar SVT Nyheter. De har gett Transportstyrelsen i uppdrag att beskriva hur A-traktorer används och vad för regelverk som ska gälla. Avsikten är att förbättra säkerheten och minska störningarna i trafiken.

– Det har blivit alltmer populärt, och det är ju viktigt för många ungdomar att kunna köra med sin A-traktor. Men det måste vara på ett säkert sätt, det måste också vara på ett sätt som inte skapar köer på 2 plus 1-vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.

Bland annat ska Transportstyrelsen titta på bälteskrav, krav på konstruktionen av fordonet, samt strängare krav på förarprov eller kanske även körkort. Tomas Eneroth öppnar även för att öka hastigheten på fordonen. I dag får de köra 30 km/h, men en en hastighet på 45 km/h är möjlig  i framtiden, vilket är samma hastighet som mopedbilar har idag.

– De kör ju 30 km/h idag, det kan ju vara så att man till och med kan öka hastigheten om det innebär att trafikrytmen kan fungera bättre, säger Tomas Eneroth.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com