Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efter enklare regler för A-traktorer – stor ökning av olyckor

Sedan juli förra året har antalet fordon ökat med 27 procent

Större
Stäng
  • Foto: Flickr
    Foto: Flickr
  • Foto: Flickr

A-traktorer har blivit väldigt populära på sistone, och det märks även på antalet olyckor med personskador som har kraftigt ökat visar ny statistik.

I början av april berättade Bytbil om att antalet A-traktorer har exploderat till följd av att de tekniska kraven vid ombyggnation förenklats så att även automatväxlade bilar kan byggas om till A-traktorer. Sedan juli förra året har antalet fordon ökat med 27 procent. Cirka 7 800 exemplar har registrerats efter att förändringen trädde i kraft. Enligt Trafikanalys fanns det cirka 33 000 A-traktorer registrerade i slutet av förra året.

Enligt siffror från försäkringsbolaget If så inrapporterades det 6 stycken personskador med A-traktorer 2019, och förra året 40. Fram tills sista maj i år är den siffran 23. Därmed finns det en stor risk att det blir en ökning även i år. 

Även antalet skador på det egna fordonet ökar, från 176 år 2019, till 252 under 2020, vilket ger en korrelation med A-traktorn ökade popularitet. 

– Man får köra en A-traktor med ett körkort med behörighet AM, samma som för EU-moped. Det innebär en tolv timmar lång utbildning, varav fyra timmar praktisk träning. Det går även bra att köra en A-traktor med traktorkörkort, men frågan är hur väl AM-körkortet för moped förbereder en för att köra en A-traktor. Man tar mycket mer plats på vägen och får bara köra i 30 kilometer i timmen, så det gäller att hålla koll på stressade medtrafikanter som kan ta större risker för att komma förbi, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Sedan 20 maj 2018 är det besiktningskrav för A-traktorer. Första gången ska det genomföras senast 48 månader efter den månad då fordonet togs i bruk för första gången Därefter är det 24 månader efter att den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. Om en A-traktor nyhregistreras är det åldern på ursprungsfordonet som avgör den ska besiktigas. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com