Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Race of Champions till Pite havsbad

Körs för första gången på snö och is

Större
Stäng
  • Foto: Race of Champions
    Foto: Race of Champions
  • Foto: Race of Champions

Motorevenemanget Race of Champions brukar genomföras på välkända arenor runt om i världen, såsom Wembley Stadium, fågelboet i Peking och Stade de France. Nu kommer tävlingen till Sverige och Pite Havsbad. 

Race of Champions är en motortävling där olika stjärnförare från olika bilklasser tävlar en gång per år för att utse mästarnas mästare. Tävlingen må vara ”på lek”, men den är alltid populär och lockar alltid racingstjärnor från hela världen, och de tar definitivt tävlingen på allvar. 

Förra året blev tävlingen inställd på grund av covid-19, men nu är det klart att Race of Champions arrangeras för första gången i Skandinavien, och i Sverige, närmare bestämt på Pit Havsbad, i januari 2022. Det är första gången som förarna kommer få köra på is och snö. Organisationen siktar på publikrekord, men har strikta COVID-protokoll för att säkert kunna organisera tävlingen under alla omständigheter.

– Efter att ha anordnat Race Of Champions i några av de mest prestigefyllda arenorna i världen som Bird’s Nest Olympic Stadium i Peking, Wembley Stadium och Londons Olympic Stadium och med ett publikrekord på 64 000 personer på Stade de France i Paris, är det en enorm ära att få möjligheten att ta med evenemanget hem till Norden, Sverige och Pite Havsbad, säger Race Of Champions President och medgrundare, Fredrik Johnsson, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Svenska rallyt ställs in

Varje år brukar tävlingen locka stjärnor från Formel 1, Indycar, Le Mans, WRC, och rallycross. Tidigare har stjärnor såsom Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Sebastian Loeb, Collin McRea och Mattias Ekström ställt upp. 

Vanligvits genomförs tävlingen på olika arenor, men nu blir banan både bredare och längre. Vilka som kommer ställa upp i tävlingen kommer tillkännages då och då. Vanligtvis så genomförs ett gruppspel och sedan ett klassiskt utslagningsmoment, för att kora mästaren. Varje gång brukar dessutom en nationstävling genomföras.

Johan Kristoffersson, 2020 års världmästare i rallycross och nationsmästare i Race of Champions 2019, var den första föraren som fick provköra banan någonsin. 

–– Det är så himla kul att köra på den här ROC-banan och få sladda genom kurvorna. Det kommer bli en utmaning, men jag tror att alla förare kommer att älska det. Att delta i Race Of Champions i Mexiko 2019 är en av de bästa upplevelserna jag varit med om, och att nu få göra det igen men denna gång på hemmaplan i Sverige gör det ännu mer speciellt, säger Kristoffersson.

LÄS ÄVEN: Namnet Schumacher är tillbaka i Formel 1

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com