Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörd: VW Golf Sportscombi

Den rymmer lika mycket bagage som Passat Variant men...

Den rymmer lika mycket bagage som Passat Variant men kan klara sig på mindre än fyra liter diesel/100 km. Med ryggsäck blir Golf en riktigt praktiskt kombi som inte förlorar i smidighet.

Volkswagens succébil Golf i sin sjunde generationen är en av de bäst säljande bilarna på den svenska, och europeiska, marknaden. Tyskarna har lyckats ovanligt bra och sedan lanseringen utökat programmet med vad de själva kallar en ”Golf-offensiv”, nu senast med kombiversionen Sportscombi. Det nya namnet är unikt för den svenska marknaden och ett avbrott från det tidigare Variant-epitetet som den fortfarande heter på de flesta andra marknader. Svenska Volkswagen tror att den nya kombin kommer att sälja bättre än tidigare och hoppas på att en tredjedel av Golf-köparna väljer den.

Det viktigaste med Sportscombi jämfört med tre- och femdörrarsmodellerna är såklart bagageutrymmet. Designen ska ha blivit ”mer dynamisk” men utrymmet har växt med 100 liter jämfört med föregångaren till totalt 605, vilket är mycket. Utrymmet är större än Volvo V70 och nästan identiskt med Passat Variant. Golvet är platt, väggarna raka och det finns krokar för kassar. Golvet kan också vikas upp för att dela av om bara halva utrymmet behövs. En nyhet är också att baksätet kan fällas med en spak i bagageutrymmet. Då uppstår ett 183 centimeter långt, och platt, utrymme. 1620 liter ryms med båda sätena fällda. Om inte det räcker finns det också möjlighet att fälla främre passagerarsätet. Kort sagt är bagageutrymmet mycket stort och flexibelt utan att drabba kupéutrymmet. Precis som i andra Golf-modeller sitter både förare och fyra passagerare bra.

Körmässigt är det ingen stor skillnad på Golf och Golf Sportscombi. Herrgårdsvagnen är tyst och bekväm. Som namnet antyder ska den vara sportigare än tidigare och visst är den det även om det finns roligare alternativ. Föraren sitter bra och kan som tillval köra med den adaptiva farthållaren som helt följer trafikens rytm, ända till stillastående där start- och stoppsystemet aktiveras. Volkswagen har en mängd tekniska system som går att få till Sportscombi, den enda skillnaden jämfört med Golf är att motorerna inte får cylinderavstängning. Säkerheten är alltså på topp.

Volkswagen Golf Sportscombi är en bil med väldigt få svagheter. Med det extra utrymmet blir den dessutom väldigt praktisk. Prispåslaget på 7000 kronor jämfört med femdörrars-Golf är moderat med tanke på det extra utrymmet. Bilen går att få med sex olika motorer plus gas- och etanoldrift. Blue Motion-dieseln som kommer snart är dessutom riktigt snål.

Marc Malmqvist
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com