Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Prischocken: Så billig är Mazda nya el-suv

El-suven som kostar mindre än många fossilbilar

Här är elbilen som får omvärlden att klia sig i huvudet. Mazdas nya elsuv klarar bara 20 mil på en laddning.
Men priset är en bomb: Eliblen blir den din för 289 900 kr efter miljöpremie.

Mazdas första serietillverkade elbil, Mazda MX-30, har i natt haft världspremiär på bilmässan i Tokyo. Modellen har bakhängda självmordsdörrar i bak på samma sätt som BMW i3 och Mazda RX-8.  Priset får sägas vara en bomb och gör Mazda till prisledare på elbilsmarknden:  Mazda MX-30 First Edition, den första välutrustade utgåvan, startar på 349 900 kr och den kan redan nu förhandsreserveras på mazda.se. Efter miljöbilspremie är elbilen din för 289 900 kr. Ännu billigare versioner lär komma senare.

Den nya elbilen anländer till återförsäljare runt om i Europa från september 2020 och Yasuhiro Aoyama, President & CEO på Mazda Motor Europe, sade följande i samband med premiären:
– Precis som för alla våra produkter har våra ingenjörer och designers haft ett tydligt mål för vår första elbil. Den ska ha en design som sticker ut, ge samma fina körupplevelse som alla Mazda-modeller och framförallt bidra positivt till att minska miljöpåverkan under hela sin livstid.

Mazda siktar på att kunder ska välja MX-30 som andra bil, inte en långfärdsbil som du åker till fjällen i. Klarar du dig med bara 20 mils räckvidd kan du få en enormt kostnadseffektiv elbil. Volvo gör tvärtom och tar 699.000 kr för sin nya elbil som går 40 mil.

– Vi har fokuserat våra resurser på att få fram en elbil som vi förutspår blir en andrabil där vår bils räckvidd passar väl för våra kunders behov.

Bilens design sägs uppvisa ett nytt uttryck av Mazdas designspråk Kodo design och genomsyras av ”less is more”. Bakdörrarna, som är hängda i bakkant, för tankarna till sportbilen Mazda RX-8. I interiören finns en högre grad av miljövänliga material och riktigt läder är i stor utsträckning ersatt av icke-animaliskt läder. Mittkonsolen är till viss del inklädd i kork, en flirt med Mazdas historia då Mazda från början tillverkade kork när bolaget grundades 1920.

Mazda har tidigare använt MX-beteckningen för andra modeller. Den mest kända är MX-5, men även MX-3 och MX-6 har använts. Mazda CX-7, en SUV precis som MX-30, visades som konceptbil under namnet MX-Crossport. Eftersom både dimensioner och karosstyp påminner om nya Mazda CX-30 blir -30 en naturlig avslutning på bilens namn.

Mazda MX-30 First Edition kan nu reserveras på mazda.se och priset är 349 900 kr. Premiärbilen innehåller bland annat 18” lättmetallfälgar, adaptiva LED-strålkastare, adaptiv farthållare, head-up display som projicerar i vindrutan och en omfattande lista med aktiva säkerhetsfunktioner.

Elmotorn i MX-30 är på 145 hästkrafter och itiumjonbatteriet på 35,5 kWh. Enligt Mazda kör européer i genomsnitt 48 km per dag.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com