Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

President Trumans limousin till salu

Så mycket kostar detta stycke av amerikansk historia

En specialbyggd Lincoln Cosmopolitan limousin ligger nu ute till försäljning.
Men det är inte vilken bil som helst. Den tillhörde USA:s president Harry S. Truman.
– Det är en speciell del av historien. Jag känner mig hedrad. Jag menar, hur många bilhandlare får möjlighet att sälja en sådan här bil? säger den berörda bilhandlaren i Texas.

Som USA:s president ställs man inför en mängd svåra beslut. Det gällde inte minst Harry S.Truman, som var president mellan 1945 och 1953.

I slutet av andra världskriget tog han till exempel beslutet om att släppa atombomberna över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki.

Men USA:s 33:e president i ordningen fick också göra några lite mer triviala val i sitt ämbete – som vilka limousiner som skulle ingå i Vita Husets flotta, till exempel.

När han tillträdde posten ville han leasa ett antal limousiner och ska ha kontaktat General Motors för uppdraget. De ska ha sagt nej, och då vände sig Truman till Lincoln i stället.

Totalt nio stycken specialgjorda Lincoln Cosmopolitan-limousiner beställdes. Samtliga modifierades förstås för att vara dugliga åt världens mäktigaste person, med allt vad det innebär. Bland annat höjdes taket med nära 2 decimeter för att ge plats åt de höga hattarna som ofta bars av prominenta personer på den tiden.

Genom årets lopp har de flesta bilarna från Trumans flotta hamnat på olika museum runt om i landet. För andra har tiden tagit ut sin rätt och de finns inte längre. Men åtminstone en är kvar i bruk – och den är nu till salu.

Det är en smått överlycklig bilhandlare i delstaten Texas som kommit över den Lincoln Cosmopolitan som president Truman använde under sina besök i New York. En annons ligger ute på ClassicCars.com där det bland annat berättas att bilen, med produktionsår 1950, genomgick en restaurering på 90-talet och sedan ställdes ut på ett museum i Florida under några år.

Under huven brummar en 152 hästkrafter stark V8-motor som på början av 50-talet var standard i Lincoln Cosmopolitan. Bilen rymmer sju personer och väger över 2,7 ton.

Men det är ju förstås bilens smått unika historia som gör den speciell.

– Det går inte att säga hur många presidenter eller statsöverhuvuden som har åkt i denna bil genom åren. Det är en speciell bil, en speciell del av historien. Hur många bilhandlare får möjligheten att sälja en sådan här bil? säger den berörda bilhandlaren från Kelly Dietrick Exceptional Car Broker i ett Youtube-klipp som finns med i annonsen.

Så, vad kostar ett stycke amerikansk historia på fyra hjul då?

Prislappen ligger på 160 000 dollar. Det betyder strax över en miljon kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com