Redaktionen tipsar

Polisen rasar mot nya flasktricket

Här manipuleras självkörande systemet i en Volvo: ”Kan ge fängelse”

Här är bilförarnas nya olagliga knep för att lura autopilot-systemen i nya bilar. Flera svenskar skryter i sociala medier hur de sätter fast flaskor i ratten för att manipulera systemet och kunna släppa ratten helt. – Lägg av genast, det är livsfarligt, grov vårdslöshet i trafik och ni förlorar körkortet i flera år, säger Hans Nilsson, kommissarie vid Trafikpolisen i Stockholm.

Ett antal svenska bilägare har nyligen publicerat bilder i Facebook-forum och på Twitter där de skryter om hur de manipulerar bilens självkörande system så att de slipper hålla i ratten. Systemet har en inbyggd funktion så att de känner av att föraren rör en aning på ratten då och då. Det är nämligen inte tillåtet att låta bilen styra helt själv ännu, så bra och pålitliga är inte systemen.

Bilförarna tar en flaska till hjälp och fäster den på ratten för att få systemet att tro att de belastar ratten och styr bilen. Det är främst förare av Tesla och Volvo som använder sig av metoden. Flaskan får bilen att tro att föraren håller en hand som styr ratten och systemet kan fortsätta vara aktiverat utan att föraren håller i ratten.

Bland annat har en svensk Twitter-användare lagt upp en bild på hur han kör sin Volvo i 120 km/h på svensk motorväg med en vattenflaska på ratten, och menar att Volvo-ägare förstår vad han gör.

-För att slippa ta på ratten var 15:e sekund när man kör självkörande mode sätter man en flaska på ratten och då kan man luta sig tillbaka och bara åka med, skriver mannen på Twitter.

Trafikpolisen i Stockholm har hittills inte tagit fast någon bilist som använder sig av flaskknepet, men den som postat bildbevis i sociala medier bör nog akta sig.

– Jag blir inte förvånad att det görs, men det är otroligt dumt. Vi bygger in fina stödsystem som ska öka säkerheten, och så vill vissa leka kreativa men det kan vara livsfarligt då systemen inte är godkända för att föraren ska släppa kontrollen , säger Hans Nilsson kommissarie vid Trafikpolisen i Stockholm.

Enligt Hans Nilsson kan brottet som begås handla om grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan. Det har dock inte prövats rättsligt hittills. Men i straffskalan finns fängelse, och den som blir påkommen kommer att få vara utan körkort i flera år. Något att tänka på för de som publicerat bilder på Facebook och Twitter på sina användarkonton.

– Rätt använda är de här systemen väldigt bra och höjer trafiksäkerheten. Både apaptiva farthållare och filhållningsassistenter hjälper föraren när de används på rätt sätt. Men det vittnar inte om hög intelligens att manipulera systemen, snarare handlar det om ren dumhet. Jag vill uppmana alla som håller på med det här: Sluta genast! säger kommissarie Hans Nilsson till BytBil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com