Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peel P50 kommer till auktion

Världens minsta bil går under klubban

Med plats för en ensam vuxen och marknadsförd som billigare än att gå är Peel P50 världens minsta bil. Köp en nu.

I helgen kommer auktionshuset RM Sotheby’s att klubba iväg en hel hink med läckra bilar. Bland objekten finns en lång rad Ferrari, ett antal Porsche, någon Shelby Cobra, Rolls-Royce och Delahaye och Maserati och Aston Martin och … en Amphicar.

Sago Photo/RM Sotheby's

Ni vet, den som kan bada.

Men allt det där bleknar förstås i skenet av den Peel P50 som kommer att bjudas ut. Ja precis, världens minsta bil som odödliggjordes av Jeremy Clarkson i teveprogrammet Top Gear. Äntligen kan du också bli Peelägare och njuta av tre växlar framåt och noll bakåt. I stället för backväxel har den ett lyfthandtag baktill.

Nåväl, med en femtiokubikare på 4,5 hästkrafter går det nog lika fort när du puttar som när du kör. Toppfarten lär vara 60 kilometer per timme, men att komma ända dit upp görs inte i en handvändning. Inte för att det spelar särskilt stor roll, för fartkänslan är nog större i Peel än i alla andra bilar.

Med plats för en vuxen och möjligen ett kreditkort marknadsfördes Peel P50 som ”nästan billigare än att gå”. Något vrakpris kan vi nog inte räkna med den här gången, för RM Sotheby’s uppskattar att bilen kommer att gå för motsvarande ungefär en miljon kronor. Så går det för prisbilden när man är en världskändis med färre än 30 kända exemplar i livet.

Men det finns faktiskt en lösning. På samma auktion kommer en Peel Trident att gå under klubban. I princip är det en sportcoupé på samma koncept och den uppskattas till ett något lägre pris, kanske 800.000 kronor eller så.

Robin Adams/RM Sotheby's

Och den ser om möjligt ännu tuffare ut.

Så ladda plånboken och bege dig till Monterrey i helgen. Och när du ändå är där kan du väl plocka med en Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale till mig? Snälla?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com