Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nytt hopp för Saab-fabriken: Elbilen räddad

Rekord i crowdfunding: Sono fick in 525 miljoner kr

Nya elbilen Sono Sion tycks vara räddad undan den akuta krisen.
Bolaget har fått in 525 miljoner kronor – och kanske kan tillverkningen komma i gång i Trollhättan om ett par år.
Insamlingen är nytt europeiskt rekord i crowdfunding.

Före jul meddelade Sono Motors att de drabbats av kapitalbrist och inte ville ställa upp på kraven från sina finansiärer. Om inte 50 miljoner euro kom in före nyårsafton så var bolagets framtid högst osäker. Alla pengar hann dessvärre inte komma in före nyårsafton, så Sono förlängde crowdfundingen.

Nu meddelar bolaget att elbilens framtid är räddad – åtminstone för den närmaste framtiden. För när det gäller att utveckla nya bilmodeller som ska typgodkännas och krocktestas är 525 miljoner småpengar.

Tanken är i alla fall att elbilen Sono Sion ska börja serieproduceras någon gång runt 2021-2022 i den gamla Saabfabriken i Trollhättan.

Den lyckade insamlingen av 50 miljoner euro, cirka 525 miljoner kronor, uppges i vart fall vara nytt europeiskt rekord i crowdfunding. Så uppenbarligen har bolaget många fans därute som tror på en ljus framtid för den lilla elbilen.

Bytbil har tidigare provkört en prototyp av den kommande elbilen, och det handlar om en liten bil byggd i kompositmaterial och med fina innerutrymmen med tanke på sin ringa storlek. Bilen får solceller på taket vilket ska räcka till att ladda 35 km per dag om solen skiner. Den totala räckvidden sägs bli 255 km. Priset för bilen kommer att vara omkring 250 000 kr.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com