Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elbilsbolaget fick in 346 milj - ödet avgörs i dag

Men Trollhättan kan glömma produktionen i flera år

I dag avgörs ödet för elbilsmärket Sono.
Företaget skulle ta in över 500 miljoner kronor i nytt kapital fram till nyårsafton.
Hittills har det kommit in 346 miljoner – och nu får de som reserverat bilen rösta om framtiden.

– Tiden är ute. Vi har tyvärr inte kunnat nå vårt mål på 50 miljoner euro i dag. Ändå har vi hittills fått in över 32 miljoner i den största och mest framgångsrika crowdfundingen i Europa. Det är helt enkelt otroligt vad vi har uppnått tillsammans! Tack till alla som har stöttat oss, skriver bolaget på Facebook.

Och på bara ett par dagar har nu ytterligare fem miljoner kronor kommit in till Sono Motors, enligt hemsidan. Därför låter nu företaget de som reserverat den lilla elbilen med solceller rösta om företagets framtid. Grundplanen är att förlänga insamlingen av nya pengar med 20 dagar och på så sätt få in 50 miljoner euro – över 50 miljoner kronor.

Oavsett om kampanjen lyckas tycks den lilla elbilen bli rejält försenad och någon produktion i den gamla Saabfabriken i Trollhättan är det inte tal om nästa år. Vissa uppgifter gör gällande att det kan dröja ända till 2023. Men ingen tycks i dag veta säkert.

– Vi har haft det på känn, vi har väntat på material som inte har kommit, sade Fredrik Fryklund, kommunikationschef för Nevs till BytBil i december.

De 346 miljoner kronor som redan kommit in kanske kan göra så att företaget kan drivas vidare under 2020.  Bilens typgodkännande och produktion är dock framskjutet till 2022. Samt att det nu talas om ytterligare åtta månaders försening. Hos Nevs i Trollhättan är man förstås besvikna, men inte överraskade. De planerade nyanställningarna har skjutits upp på obestämd framtid.
– Jag är inte jätteöverraskad, vi har haft det på känn. Vi har väntat på material som inte har kommit. Det är ett startupföretag som har höga kostnader. Vi hoppas att det löser sig vi är beredda på att bygga bilen, säger Fredrik Fryklund hos Nevs.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com