Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya uppfinningen: Ska skydda dig från passageraren

Nu kommer mitten-krockkudden i nya bilmodeller nästa år

Här är den nya krockkudden som ska göra att du inte skadar dig på grannen i framsätet.
Autoliv har utvecklat en ny krockkudde som kommer i 19 bilmodeller nästa år.
– Forskning indikerar att den nya krockkudden kan minska skador orsakade av passagerare som kolliderar med varandra med upp till 80 procent, säger Autolivs utvecklingschef Scott Dersham.

I dag demonstrerar Autoliv hur deras senaste krockkudde fungerar på sitt tekniska center i Utah i USA. Den nya kudden är tänkt att rädda liv vid sidokrockar, genom att du inte ska slå i föraren eller passageraren beroende på vart du sitter.

Huvudet är den kroppsdel som oftast skadas i trafikolyckor, och skadorna kan leda till förödande långsiktiga konsekvenser för den drabbade. Vid sidokollisioner, där bilen blir påkörd från passagerarsidan kan föraren slå i fordonets interiör eller en passagerare vilket kan leda till skador på huvudet och bröstkorgen.

Nästa år kommer Euro NCAP att börja testa just den här delen av en bils säkerhet för att förbättra skyddet. Det nya krockprovet gäller från 1 januari 2020. Det är alltså ingen slump att den nya krockkudden kommer nu och lanseras i 19 bilmodeller.

Autolivs nya Front Center Airbag ska motverka effekten av att förare och passagerare slår i varandra eller att föraren träffar bilens interiör efter en sidokrock. Den inre stolsmonterade krockkudden vecklas ut i utrymmet mellan föraren och framsätets passagerare, vilket ger skydd för dem och minskar därmed risken för skador i huvud, axel och bröstkorg.

– Forskning indikerar att den nya Front Center-krockkudden kan minska skador orsakade av passagerare som kolliderar med varandra med upp till 80 procent. Om det inte sitter någon i det främre passagerarsätet, kommer krockkudden att förbättra förarens skydd i och med att den förhindrar att föraren slår i fordonets interiör. Det är en teknologisk innovation som befäster Autolivs åtagande att rädda liv och förebygga skador i trafiken över hela världen”, säger Scott Dershem, Vice President Development.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com