Redaktionen tipsar

Nya siffror: Det går 20 suvar på varje såld elbil

Stor ökning för suv:ar i Europa - men elbilar ökar mer i procent

Suvar slår rekord i Europa.
I oktober var fyra av tio sålda bilar suvar – en ökning med 12,6 procent.
Och det säljs 20 gånger fler suvar än elbilar: 484 000 bara i oktober.

Medan bilförsäljningen i USA och Kina backar så slår Europa rekord just nu. Årets oktobermånad blev den bästa sedan 2009, visar nya siffror från analysföretaget Jato; 1,21 miljoner nya bilar såldes i Europa.

Och det är suv:arna som driver tillväxten. De högbyggda bilarna stod för 40,1 procent av all bilförsäljning i Europa i oktober, hela 484 000 bilar var suv:ar. Det kan jämföras med antalet nya elbilar 24200 stycken. På varje ny elbil går det 20 nya suv:ar.

– Den europeiska bilmarknaden har en myriad av utmaningar just nu, men de största hoten mot tillväxt har inte haft någon avgörande effekt på försäljningen, säger Felipe Munoz, analytiker på Jato.

17 av 27 bilmarknader visade tvåsiffrig tillväxt i oktober. Sverige, upp 28 procent, var den marknad som växte tredje mest efter Rumänien och Irland. Anledningen är den förestående skattehöjningen vid nyår. Tyskland växte i oktober med över 12 procent, vilket innebär att enbart ökningen var större än hela Sveriges bilförsäljning.

Elbilar växer kraftigt räknat i procent, men laddhybriderna har en dubbelt så stark tillväxt. Laddhybrider ökade med 79 procent i oktober, medan elbilarna ökade med 32 procent. Ungefär två nya bilar av 100 i Europa är nu elbilar. Laddhybrider är lika vanliga bland de nya bilarna.

Europas bäst säljande modell är Volkswagen Golf, trots att det är en utgående modell som snart byts ut. Även den bäst säljande suv:en kommer från Volkswagen: Tiguan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com