Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Nya reseavdraget: 60 öre/km - vid resor över tre mil

Hyllningar och kritik mot förslaget som drabbar bilister

Större
Stäng
  • Utredaren Lennart Olsen (mp).
    Utredaren Lennart Olsen (mp).
  • Utredaren Lennart Olsen (mp).
  • Utredaren Lennart Olsen (mp).

Omkring 200 000 svenskar kommer att förlora sitt reseavdrag för bilpendling – de flesta andra får sänkt avdrag. Regeringens nya förslag möts av både burop och hyllningar.  – Bättre miljö, färre trafikdöda och minskat skattefusk. Regeringen borde verkligen ändra reseavdraget, speciellt som landsbygdsborna inte drabbas, skriver Expressens ledarsida.

Som en del i januariavtalet ska reseavdraget förändras, nu är regeringens utredning klar. Förslaget är att systemet ändras så att ingen som har närmare jobbet än tre mil får reseavdrag. Dessutom ska milersättningen för bilresor tas bort och ersättas av en skattereduktion som även de som åker kollektivtrafik kan få. I går presenterades utredningen som gjorts av Miljöpartiets Lennart Olsen.

De som har längre än åtta mil till arbetet får ingen ersättning för den. sträcka som överstiger åtta mil. Ersättningen betalas också endast ut för 210 arbetsdagar, även om du arbetar mer.

Den nya ersättningen blir 60 öre per kilometer, för sträckor över tre mil, enkel väg. Det är alltså inget avdrag, utan en reduktion. Det innebär att den som har fyra mil till jobbet får en ersättning på sex kronor om dagen, samt sex kronor för resan tillbaka.

Tidningen Expressens ledarsida ställer sig positiv och hyllar i dag förslaget:

– Om klimatmålen ska nås måste färre svenskar välja bilen och fler sätta sig på bussen. Det gör dagens system för reseavdrag problematiskt. Det leder nämligen till att det blir mer ekonomiskt fördelaktigt att köra bil till jobbet. Systemfelet har påpekats av en lång rad utredningar genom åren utan att något har hänt.

Moderaterna kritiserar förslaget, och tycker att det är ett nytt slag mot de som behöver bil:

– De förändringar i reseavdraget som föreslås av Reseavdragskommittén är ett nytt slag mot arbetstagare som är beroende av bilen. Det säger Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman.

Motorbranschens Riksförbund, MRF, är även de kritiska till förslaget som kommer att ge högre skatter för gruppen bilägare:

– Regeringens utredning om hur reseavdragen ska utformas har presenterats – och det är inga goda nyheter. Cirka 200 000 personer, som i dag behöver bilen för att kunna ta sig till jobbet och sköta sin vardag, kommer att falla ur reseavdragssystemet till följd av de förändringar som föreslås. De som drabbas är framför allt de som bor utanför innerstadskärnorna där kollektivtrafiken är sämre och de som har obekväma arbetstider. Företagen får det svårare att rekrytera och för en del kommer det inte att löna sig att jobba överhuvudtaget, säger de i ett uttalande.

Regeringens utredare Lennart Olsen, tycker att det nya systemet blir mer rättvist och jämställt:

– Vi tycker det är riktigare att göra det i form av en skattereduktion, då blir det jämställt med andra skattereduktioner som rut- och rotavdrag, säger han.

Vissa landsbygdsbor som inte har fullt utbyggd kollektivtrafik ska kunna få viss extra ersättning som kompensation till minskade reseavdrag. Förslaget är 20 kr extra per dag om det inte går någon kollektivtrafik.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com