Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Nya Porsche 911 kommer med hybridsystem

Från luftkyld till vattenkyld och nu med hybridteknologi. Porsche ökar dynamiken och lanserar nya 911 – så här blir den.

Av: Zacharias Lund FOTO: PR

Porsche-entusiaster har under en längre tid sluppit behöva förhålla sig till stora förändringar i deras älskade modell 911. Men detta förändras nu med introduktionen av den senaste Porsche 911 GTS. I slutet av 90-talet var det övergången från luftkylning till vattenkylning som fick Porsche-fans att höja på ögonbrynen. Nu kommer en stor och ny förändring som utan tvekan kommer att uppröra vissa. Men det finns ingen anledning till oro. Den nya Porsche 911 Carrera GTS får nämligen ett hybridsystem, men på ett helt annat sätt än vi är vana vid. Porsche kallar det själv T-Hybrid.

Främre delen av grå Porsche 911

Inte en traditionell hybrid

Innan entusiasterna påbörjar fackeltåget mot Stuttgart, ska det sägas att den nya generationen 992.2 GTS inte kan köras enbart på el. Istället är det en ny elektrisk motor som har lagts till den nya 8-växlade PDK-växellådan, samt ännu en elektrisk motor i turbon, som utgör hybriddelen i den nyutvecklade 3,6-liters boxermotorn. Även utan elektrisk assistans levererar den nya 3,6-liters boxermotorn 485 hästkrafter, medan elmotorerna höjer den totala systemeffekten till 541 hästkrafter och ett vridmoment på 610 Nm.

Med tanke på att den nya växellådan och turbon med elektrisk hjälp reagerar mycket snabbare, är det inte heller förvånande att den nya Carrera GTS är snabbare från 0 till 100 km/h. Den behöver bara tre sekunder för att nå 100 km/h och fortsätter sedan upp till en toppfart på 312 km/h. Toppfarten är en kilometer i timmen snabbare, men accelerationen har förbättrats med 0,4 sekunder till 100 km/h. Faktum är att detta är ett genialt drag från tyskarna, som inte enbart strävar efter högsta toppfart eller acceleration. De har tillfört en hel del dynamik till bilen och det har ‘bara’ kostat 50 kg extra i vikt, så den nya hybriden nu väger 1 595 kg.

Motor till Porsche 911 Motor till Porsche 911

Ny och förbättrad boxermotor i 911 Carrera

Medan 911 Carrera GTS introducerar hybridteknologi till 911-programmet, använder den nya 911 Carrera fortfarande en 3-liters boxermotor med dubbelturbo. Denna motor har dock genomgått omfattande förbättringar och har fått turboladdarna från den tidigare GTS-modellen samt intercoolern från 911 Turbo. Förutom en förbättrad bränsleekonomi och minskade utsläpp har ändringarna även ökat effekten från 385 till 394 hästkrafter, medan 0-100-disciplinen klaras av på 3,9 sekunder och toppfarten är 294 km/h.

Förbättrad aerodynamik och interiör

Det är inte bara under huven som tekniken har uppdaterats. Även exteriören har fått nya element. Fronten har nya strålkastare och en ny främre stötfångare saknar integrerade ljus – all belysning finns nu i själva strålkastarna. De nya HD Matrix-strålkastarna säkerställer sikt, liksom de fem aktiva kylluftsflänsarna fram som ska säkerställa luftkylning till motorn, och omvänt kan de stängas för bättre aerodynamik. Bak har den nya Porschen också fått en helt ny ljusremsa som sträcker sig över hela bakpartiet. I samspel med detta har avgasuppsättningen också ändrats till två centrerade avgasrör i Carrera GTS. När man kliver in i kupén möts man nu för första gången av en helt digital instrumentpanel på 12,6 tum samt ett 10,9 tums infotainmentsystem. Carrera GTS coupé levereras som standard med två säten, men man kan välja en 2+2-lösning utan extra kostnad.

Ratt och förarmiljö i Porsche 911 Luftintatg under motorhuven i Porsche 911

Porsche 911 sedd bakifrån på kustväg

Ytterligare förändringar

Andra förändringar är att man nu som standard får Drive Select-knappen på ratten, liksom bakhjulsstyrning. Slutligen är start/stopp nu en dedikerad knapp och inte en nyckel man vrider som tidigare. Knappen finns fortfarande till vänster om ratten, där tändningen alltid har suttit i 911.

Priset börjar från 1 350 000 kronor för en 911 Carrera och 1 790 000 kronor för 911 Carrera GTS.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com