Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Mini Electric kommer i två versioner

– med upp till 218 hk och 400 km i räckvidd

Smygfoton har redan avslöjat hur den nya elektriska Mini ser ut – nu meddelar Mini att den kommer att finnas som både Cooper E och Cooper SE.

Text: Morten Bek
Foto: PR

För några veckor sedan dök smygfoton av den helt nya Mini Cooper SE upp över hela nätet, men den officiella världspremiären dröjer fortfarande.

Fram till dess spelar Minifolket på säkra kort, vilket är anledningen till att de tillsammans med information om modellvarianter, hästkrafter och räckvidd skickar ut ett gäng smygfoton som de själva har tagit. Foton där bilen fortfarande är fint insvept.

På de nya smygbilderna är det lätt att se de sfäriska strålkastarna och de speciella triangulära bakljusen, och konturerna av grillen är också väldigt tydliga. Men eftersom vi har sett det mesta av den nya Mini är det den tekniska informationen som är mest spännande.

En Mini med ett litet batteri, en Mini med ett stort batteri
Den helt nyutvecklade elektriska Minin tillverkas i samarbete med kinesiska Great Wall Motor och kommer i två versioner.

För elbilister med relativt blygsamma körbehov finns Mini Cooper E. Den har en elmotor med 184 hk, vilket motsvarar effekten i den nuvarande Mini Cooper SE. Men den nya Cooper E kommer att ha en något bättre räckvidd än den nuvarande. Den nya har ett batteri med en kapacitet på 40,7 kWh – upp från 32,6 kWh i den nuvarande.

Räckvidden kommer att ligga någonstans över 300 kilometer jämfört med den gamla modellens 230 kilometer. Mini kommer inte att berätta den exakta räckvidden, men den kommer att vara en bra bit bättre än tidigare.

För mer kraft och längre räckvidd kommer Cooper SE-versionen. Den har en elmotor på 218 hk och batteriet har 13,5 kWh mer kapacitet än i Cooper E. Med totalt 54,2 kWh är räckvidden nära 400 kilometer. Hur nära är vi 400 kilometer? Ingen aning – Mini redovisar inte bränsleförbrukningen, vilket skulle kunna ge en inblick i räckvidden.

Den elektriska Mini i två versioner kommer att ha premiär före en ny bensin-Mini, och under 2023 och 2024 kommer vi också att få se en elektrisk Countryman och den nya Aceman-modellen, som också är eldriven.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com