Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Ferrari-utmanaren – med 2 080 hästar

Har fem motorer och växellådor

En ny hybrid-utmanare som ska knäppa McLaren och Ferrari på näsan.
Nu har lilla brittiska nischmärket Arash avslöjat sin nya skapelse.
Och med otroliga 2 080 hästar är det en riktigt potent rackare.

Det kanske inte är konstigt om du inte känner till det lilla nischmärket Arash. Men snart ska det bli ändring på det, i varje fall om mannen bakom, Arash Farboud, lyckas med sin vision.
Han har under lång tid arbetat hårt med att få till en superbil som ska kunna gå att sätta i produktion – och nu på Genévesalongen i mars ska han visa upp sin senaste skapelse. Och det är en bil som ska sätta superbilar som McLaren P1 och Ferrari LaFerrari på plats.

Modellen går under namnet AF10 och har inte mindre än fem motorer. Framtill sitter det en 6,2-liters V8 och vid varje axel sitter det sedan ytterligare två elmotorer.
Enligt Arash ger förbränningsmotorn 900 hästkrafter och ytterligare 1 180 kusar kommer från de övriga. Sammanlagt ska det alltså röra sig om 2 080 hästkrafter.
V8:an skickar ut effekten på bakhjulen via en sexstegad växellåda (manuell eller automat) medan elmotorerna tar hand om varsitt hjul via en tvåstegad växellåda. Hela systemet kallar Arash för ”Warp Drive” och totalt, fem motorer och lika många växellådor, ska det bara väga 280 kilo.
Resultatet av allt detta är att bilen ska klara en sprint 0-96 km/h (0-60 mph) på 2,8 sekunder samt nå topphastigheter ”över 320 km/h”. Därtill så ska bilen kunna köra på ren eldrift, men exakt hur långt eller om det är begränsat på något sätt är inget som Arash avslöjar än.

Något som däremot avslöjas är priset på bilen. För endast 1 100 000 pund, motsvarande lite över 13 miljoner svenska kronor, får man ett exemplar av AF10. Gillar man designen, men tycker att det är lite väl mycket pengar, så finns modellen även utan ”Warp Drive” och kostar då bara en tredjedel.
Stor världspremiär blir det på Genévesalongen 1 mars.

Foto: Arash Motor Company
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com