Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu börjar invasionen av elbilar från Kina

Aiways ska rulla på europeiska vägar nästa år

Här är den kinesiska elbilen som ska charma Europa.
Redan nästa år kommer Aiways att säljas i några utvalda länder.

Aiways ser ut att bli först ut i raden av kinesiska elbilar som snart kommer till Europa. Men konkurrensen är hård. Polestar – under beskydd av Volvo och Geely – premiärvisades på Genèvesalongen tidigare i år, och kommer rulla ut ur fabriken runt februari-mars 2020.
Nya bilmärket Lynk & Co gör succé i Kina och sålde 120 414 bilar förra året, och växer snabbast i världen. Nästa år kommer märket att satsa etablering i Europa, och butiker kommer att öppnas i Amsterdam, Berlin, Bryssel, London, Barcelona och Stockholm.

När industriledare i Kina bestämmer sig för något så blir det en rejäl satsning. Biltillverkaren Aiways har på kort tid byggt upp en megafabrik i Shangrao där den första exemplaren av modellen U5 har skapats. Och Aiways har en annan stor fabrik där egna batterier produceras.
– Batterifabriken har nu en utvecklingskapacitet på 35 000 enheter per år, men det kan lätt utökas till mer, säger Alexander Klose, Senior Vice President för alla verksamheter utanför Kina.
Bilfabriken ska kunna spotta ur sig 300 000 bilar per år, men Klose medger att det kommer dröja innan Aiways är uppe i såna volymer.
Prislappen för en Aiways är ännu inte känd, men bilens värde beräknas till 35 000 euro. En elmotor på 191 hk får energi från ett 65 kWh stort batteripaket. Räckvidden beräknas vara cirka 40 mil (WLTP) för den 1730 kilo tunga och knappt fem meter långa bilen.

Dörren till USA är för närvarande stängd så länge handelskriget pågår. Så Aiways försöker nu charma Europa och visa upp sig på så många ställen det bara går.
För ungefär två månader sedan startade två förproduktionsmodeller en gigantisk provkörning på mer än 13 000 km. Kineserna hävdar att det är den längsta testkörningen någonsin för en elbils-prototyp.
Förra veckan hade kineserna kommit till Amsterdam, därefter fortsätter turen till bland annat Paris och Zürich innan de hamnar på IAA i Frankfurt ”där stora nyheter följer”.

Orderböckerna öppnas i början av nästa år och leverans till kinesiska kunder startar nästan omedelbart.
Under april 2020 kommer den kinesiska bilen att kunna rulla på europeiska vägar.
– Vår plan är att starta i Nederländerna, Schweiz och Danmark, säger Alexander Klose.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com