Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

MW Motors Luka EV är en kul elbil

Lätta material håller vikten nere.

En liten elbil med retrodesign från Tjeckien ser ut som enkelheten själv. Men under skalet finns avancerad teknik.

Den tjeckiska bilindustrin består inte bara av Skoda. Här finns också sammansättningsfabriker för Peugeot, Hyundai och Toyota och historiskt finns förstås långtgående traditioner från märken som Tatra, Walter och Velorex – världens enda bil med kaross av läder.

Så nog finns det jordmån för biltillverkning i Tjeckien och upp ur den bördiga myllan i lilla Štěnovice, ett tiotal mil från Tjeckiens huvudstad Prag, spirar en grodd som kallar sig för MW Motors. Det är ett typiskt uppstartsbolag, litet och optimistiskt och deras förstlingsverk Luka EV är en elbil som inte försöker vara allting för alla och erövra världen. Den är bara en liten bil, en tvådörrars, tvåsitsig coupé som inte ska ruinera sina ägare.

Undertill finns ett rörramschassi av aluminium som har klätts i en kaross av glasfiberarmerad plast. Formgivningen är påtagligt retro och sägs vara inspirerad av Tatra JK 2500, en coupé från 1950-talet som aldrig kom vidare från prototypstadiet i det statskontrollerade företagsklimat som rådde bakom järnridån.

arkivbild

Synd.

Varje hjul drivs av varsin navmonterad elmotor på 17 hästkrafter styck – totalt 68 hästkrafter. Det gör bilen fyrhjulsdriven och det ska enligt MW Motors räcka till komma upp till 100 kilometer per timme på knappt tio sekunder. Toppfarten uppges till 146 kilometer per timme och räckvidden anges till ca 30 mil.

Vad som verkligen får Luka EV att stå ut från mängden är vikten. Tack vare beskedliga proportioner och användningen av lätta material ska bilen väga blott 815 kilo inklusive batteri. Dock är bilen fortfarande under utveckling och än finns inga uppgifter om prissättning eller leveranstider.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com