Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Monstermärket gör comeback - som elbil

Då kommer Hummer - utan dieselstinkande V8

Märket är känt som en av världens skitigaste bilar – men enorma diesel-V8:or.
Nu kan Hummer göra comeback – som elbil.
GM satsar 30 miljarder på en elbilsfabrik för nya modellen, uppger Reuters.

Visserligen erbjöd Arnold Schwarzenegger Greta Thunberg att låna Terminatorns elkonverterade Hummer – men märket är känt för enorma V8:or med både diesel och bensin, som spyr ut avgaser. Original-Huymveen hade en disel-V8 på sju liter. Därför är det lite oväntat att General Motors återupplivar Hummer som elbilsmärke.

Men GM är ute efter att tjäna pengar på elbilar och kommer fokusera på pickuper och stora suv:ar – biltyper som amerikaner älskar. Hummer har fortfarande en tuff image med fans som Dennis Rodman och Arnold Schwarzenegger.

– Att sätta tillbaka Hummer som namn är att ta fördel av ett starkt varumärke. Det är en kanonidé för GM eftersom halva marknadsföringen redan är betald. Att göra varumärket miljövänligt är bara grädden på moset, säger fordonsanalytikern Sam Fiorani.

Planen är att GM ska bygga en stor elektrisk pickup med Hummer-märke i nosen. Därför investerar GM nu 30 miljarder kronor i Detroit-Hamtramck-fabriken som ska göra elbilar. Satsningen är en del i en uppgörelse med bilarbetarfacket.

GM ha tidigare förlorat pengar på elbilar med Chevrolet Bolt som blev ett fiasko. Därför börjar man i stället med de i USA så populära pickuperna, som också har högre marginaler än småbilen Bolt.

Enligt Reuters kommer den första modellen, BT1, ut 2021 och sedan följer en prestandamodell 2022 och en elektrisk suv 2023. Priset blir höga 90 000 dollar, enligt fordonsanalytiker. Fabriken har en kapacitet på 80 000 bilar per år.
– GM tror på en helt elektrisk framtid och vi gör stora framsteg inom området. Vi har sagt att en pickup kommer vara en del av vår framtida portfölj, säger taleskvinnan Jordana Strosberg.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com